2022. június 23., csütörtök

A DILETTANTIZMUST ITT POLITIKAI KORMÁNYZÁSNAK NEVEZIK

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2022.06.23.


A közigazgatás és az önkormányzati rendszer átalakítása nagyon is időszerű lenne, erre a kormány felhasználhatta volna az utóbbi 12 évben a kétharmados többséget. Csakhogy 2010 óta nincs igazi kormányzás, mindössze egyfajta konfliktus-keresés folyik, aztán a konfliktusokat felnagyítják és látszólag megoldják. Egyebek között így reagált Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, amikor az újabban felmerült két ötletről, a vármegye és a főispán visszahozásáról kérdeztük. Egyetlen szóval jellemezte a helyzetet: elterelés.


A Fidesz frakcióvezetője „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel” vármegyékre nevezné át a megyéket. Ezt is tartalmazza Kocsis Máté – az Alaptörvény immár 11. módosításáról szóló – javaslata. Eközben a költségvetési salátatörvényben szerepel egy indítvány, amely szerint ezentúl főispánoknak hívnák a kormánymegbízottakat. Varga Mihály pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy így 75 év után ismét visszakerül a magyar közjogi rendszerbe az egyik legősibb magyar tisztség.

Joggal hivatkozik az ellenzék arra, hogy a kormány elterelő hadműveletet hajt végre. Az euró árfolyama 400 forint körül van, a gazdasági összeomlás szélére került a rendszer, miközben a szomszédunkban tart a háború. Szentpéteri Nagy Richard szerint a kormány az új ötletektől azt reméli, hogy elterelheti a figyelmet a problémákról, amiket nem tud rendesen megoldani. Eléri vele azt, hogy mindenki erről beszél és nem a gondokról. Gyakran alkalmazzák ezt a módszert. A valódi kormányzás helyett 12 éve voltaképpen egyfajta konfliktus-keresés folyik. A kormány maga teremt társadalmi problémákat, azokat felnagyítja, hogy aztán a maga módján megoldja. Az emberekben meglévő félelmekre épített például a menekült-ügyben, vagy amikor Soros Györgyöt állította a középpontba, amiről a milliárdos maga egyáltalán nem tehetett. „Sokak szemében ez úgy tűnik, hogy milyen jól kormányoznak, miközben nem csinálnak igazából semmit” – fogalmazott az alkotmányjogász, aki példaképpen említette, hogy az oktatás teljesen lezüllött, miután a hatalom egyetlen elképzelése az volt, hogy katonákat kell képezni, amihez mindent központosítottak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.