2022. szeptember 14., szerda

MAFFIAÁLLAM: SZLOVÁKIÁBAN LEROMBOLJÁK, MAGYARORSZÁGON ÉPÍTIK - NEM A CSODÁRA VÁRNAK A TÁTRA HEGYEI ALATT

JELEN.MEDIA
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2022.09.12.


Nem Brüsszelben folytatnak méltatlan utódvédharcot egy normális, demokratikus szlovák jogállamért, hanem Szlovákiában állnak szemben egymással, ideológiai táborokon átnyúlva, a populizmus és a liberális demokrácia képviselői. A szembenállás a maffiacsaládok lojális tagjainak örökös védelmét és a szlovák közélet megtisztítását akaró politikai erők között húzódik. E mély kulturális megosztottságot is jelentő küzdelemnek legújabb jogi fejezete az előző kormány igazságügyi államtitkárának első, nyilvános bírósági tárgyalása volt.


Remegő kezekkel, sírástól öklendezve érkezett a nagyszombati Kerületi Bíróság épületéhez gyalogosan, védőügyvédjét átkarolva Monika Jankovská augusztus 20-án. Az előző kormány volt igazságügyi államtitkára és egykori büntetőbíró az úgynevezett Fatima-ügy első, nyilvános bírósági tárgyalásán jelent meg a média kiemelkedő figyelmétől kísérve. A közvélemény a volt politikus meglehetősen zaklatott és szokatlan érkezése kapcsán indulatos kommentekkel árasztotta el a közéleti internetes felületeket. Sokan színészkedéssel vádolták meg és hosszú börtönéveket kívántak a Fico- és Pellegrini-kormányok egykori államtitkárának, aki korábban előszeretettel osztotta meg a nyaralásain készült fotókat is. Az állampolgárok indulata érthető. Mégis, ha egy kicsit hátrébb lépünk, fontos azt is látni, hogy Jankovská csak fogaskerék volt a részleges maffiaállami struktúra kiépült gépezetében, amely egyáltalán nem vált még történelemmé.

Másrészt, Jankovská első nyilvános bírósági tárgyalása nagyon fontos esemény nemcsak szlovákiai, de regionális szinten is. Magyar szemmel nézve érdemes tudatosítani, hogy jelenleg a lengyel és magyar jogállamiság védelme az EU különböző intézményeire hárul a támogatások visszatartása formájában. Mindeközben a cseh és szlovák jogállamiság védelmét, brüsszeli segítség mellett, a cseh és szlovák állampolgárok által választott demokratikus kormányok politikusai és a hatalomtól független igazságszolgáltatási intézmények végzik. Ahogy korábban a Jelen hetilap is beszámolt róla, 2022 nyarán a cseh és a szlovák belpolitika nagy része arról szól, hogy Robert Fico és Andrej Babiš különböző populista trükkökkel próbálja megúszni, hogy bíróság elé álljon, nyilvános tárgyalás keretén belül. Természetesen az egykor közös államban működő cseh és szlovák társadalom is megosztott a kérdésben, a korrupció és a múlt képviselői továbbra is jelentős erőt képviselnek, de mindkét társadalomban létezik ma már egy olyan erőtér, amely úgy gondolkodik, hogy a politikusok feladata a köz szolgálata, nem pedig különböző előjogok és státuszok megszerzése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.