2022. szeptember 14., szerda

MIÉRT EMELKEDIK AZ INFLÁCIÓ KÉTSZERESÉVEL AZ ÉLELMISZEREK ÁRA MAGYARORSZÁGON?

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2022.09.14.


Már tavaly elindult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése, ami szépen lassan begyűrűzött az élelmiszerárakba. Az energia, az alapanyagok, a bérköltségek emelkedése mellett azért is drágulnak jelentősen az élelmiszerek Magyarországon, mert az áremelkedéseket a vállalatok át tudták hárítani a fogyasztókra. Ez részben a választások előtti kormányzati pénzosztásnak volt köszönhető. A vásárlók eközben elkezdték az olcsóbb termékeket venni.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, múlt héten publikált adatai szerint augusztusban közel 31 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára egy év alatt, miközben az infláció 15,6 százalék volt. A Szabad Európa saját, nem reprezentatív bevásárlólistája szerint szeptemberben még jobban meglódultak az árak. (A KSH október elején fogja közölni a szeptemberi adatokat.)

Csak néhány példa. A tej ára augusztusban 415 forint volt, szeptemberben már 439. Tíz darab tojást 649 forintért adtak még a nyár utolsó hónapjában, szeptemberben viszont már 799 forintot kell érte fizetni. A vaj 699 forintról 799-re, egy kilogramm fehér kenyér pedig 669-ről 799 forintra drágult egy hónap alatt. De többet kell fizetni a banánért és az olívaolajért is. Úgy tűnik, nincs megállás, egyre többe kerül a nagybevásárlás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.