2023. február 3., péntek

"MAGYARORSZÁG OROSZORSZÁGHOZ FŰZŐDŐ VISZONYA NEM BELÜGY" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.02.03.


A nemzetközi sajtó is foglalkozik a magyar külügyminiszter és a budapesti amerikai nagykövet közti szóváltással. Szijjártó Péter szerint senki nem szólhat bele Magyarország belügyeibe, David Pressman szerint az oroszokhoz fűződő viszonyunk nem belpolitikai kérdés.

Diplomáciai adok-kapok üzenetváltás követte a budapesti amerikai nagykövet által a New York Timesnak adott interjút, amely tegnap jelent meg a lap internetes oldalán. Szijjártó Péter kioktató reagálására David Pressman azzal válaszolt, hogy nem tekinthető magyar belpolitikai fejleménynek az, hogy Oroszország megkísérli egyoldalúan átrajzolni az európai határokat.  

Bár az eredeti nyilatkozat tegnap már végigfutott a médián, célszerű felidézni az abban foglaltakat.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete ellenséges területen találta magát – ez a címe a New York Times cikkének. Az írás szerint David Pressmant, aki a melegek emberi jogait védő ügyvéd, azzal vádolja a magyarországi kormánypárti média, hogy aláássa a hagyományos értékeket, megsérti a diplomáciai tradíciókat, és beleavatkozik az igazságszolgáltatásba.  

Pressman előre látta, hogy nehéz időknek néz elébe a hagyományos keresztény értékek önjelölt európai fellegvárában, amely egyben a Kreml barátja is – írja a szerző, és felidézi, hogy amikor még Washingtonban Pressman kongresszusi meghallgatása folyt, megjelent a Dunán egy gumicsónak, amelyen fekete transzparenst feszítettek ki, azon koponya és két keresztbe tett csont volt látható, valamint az az LMBT-ellenes felirat, amely óvta Pressmant attól, hogy úgymond halálkultuszával gyarmatosítsa Magyarországot.

A nagykövet azonban – olvasható a New York Timesban – a személyes támadásoknál riasztóbbnak tartja azt, hogy a magyar médiában – amelynek a legnagyobb részét vagy közvetlenül, vagy üzleti szövetségesei révén ellenőrzi a Fidesz – átfogó támadás zajlik az Egyesült Államok ellen, valamint folyamatosan saját célokra alkalmazzák a Kreml propagandáját.

A következő kulcsmondat magyarul kissé cirkalmasan hangzik. „Csaknem egy évvel azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljeskörű inváziót indított Ukrajna ellen, és ezzel szemben a Nyugat mozgósított, a NATO- és EU-tag Magyarország olyasmivé vált a Kreml számára, ami a legközelebb áll az európai tömbön belül található saját szövetségesi jelleghez.” Kissé egyszerűbben: Magyarországot már majdnem a Kreml szövetségesének tartják.

Magyar tisztségviselőkkel találkozva – mesélte Pressman az újságírónak – a hangnem rendszerint kulturált és gyakorlatias, de többször indul azzal, hogy a vendéglátó azt mondja: „Nagykövet úr, örömömre szolgál, hogy találkozhatunk. Tudom, hogy a gender ügyekben való előre lépésről akar beszélni”. „Akkor én félbeszakítom, és közlöm: nem, valójában Magyarországnak Vlagyimir Putyinhoz való viszonyáról akarok beszélni”. A magyarok állandóan a kultúrák harcáról szeretnének beszélgetni, mi viszont arról a valódi háborúról, amely itt zajlik a szomszédban” – idézi a New York Times David Pressman nagykövetet.

A diplomata szerint a háború közepette immár nem lehet mindkét csapattal együtt játszani. Pressman – fogalmaz a lap – sürgette Magyarországot, hogy térjen vissza ahhoz a történelmi szerephez, amelynek értelmében az ország minden kétértelműség nélkül a Nyugat része. „Amikor Vlagyimir Putyin kiprovokálatlan háborút indított Magyarország demokratikus szomszédjával szemben, bizonyosan eljött az ideje a több egyértelműségnek és határozottságnak” – mondta a nagykövet. 

Szó esik a cikkben arról is, hogy a Nemzeti Információs Központ elnevezésű magyar titkosszolgálati szerv egyik közzétett jelentése több tucat amerikai állampolgárt olyan hálózattal hoz kapcsolatba, amely állítólag a miniszterelnök megbuktatására sző összeesküvést. Pressman zavarónak tartja, hogy a magyar titkosszolgálat amerikai állampolgárokra összpontosít, és leszögezi: „nem maradunk csöndben, ha egy NATO-szövetséges az Egyesült Államokat támadja”.

Diplomáciai adok-kapok

Nos, erre reagált a magyar külügyek irányítója azzal, hogy lényegtelen, mit gondol egy nagykövet a magyarországi folyamatokról, amire az amerikai diplomata Twitter-bejegyzésben válaszolt, miszerint az orosz magatartáshoz való magyar viszony nem egyszerűen magyar belpolitikai kérdés.

Novák Melonival tárgyalt

A mai médiaszemlében még két másik cikket említek meg röviden, mindkettőt az EurActiv című brüsszeli uniós hírportálról.

Az egyik arról szól, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, olaszországi látogatásán azt hangsúlyozta: a két ország hasonlóan viszonyul a szabályozatlan migráció, az EU balkáni bővítése és a családi értékek kérdésköréhez. Ennek kapcsán a hírportál kitér arra: Manfred Weber, a Fidesz volt pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a bajor elnöke nemrég szintén Rómában járt, és arról tárgyalt Giorgia Meloni olasz kormányfővel, hogy erősíteni lehetne a Néppárt és Meloni konzervatív európai pártcsaládja között az együttműködést. Néppárti vezető körökből azonban arról tájékoztatták az EurActivot, hogy jórészt a német mérsékelt jobboldal részéről tapasztalható jelentős ellenállás miatt nincs napirenden a két pártcsalád szövetségének a kérdése.

"A magyar kormány azt hiszi, Oroszország legyőzi Ukrajnát"

Szintén az EurActiv interjút közöl Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselővel, aki szerint az orosz gázbeszerzés mellett erősen elkötelezett magyar kormány azt hiszi, hogy Oroszország le fogja győzni Ukrajnát, és – nem a hivatalosan meghirdetett politika szintjén ugyan, de csöndben, informális beszélgetésekből kiolvashatóan - azt reméli, hogy mód nyílik majd határmódosításra is. Jávor emlékeztetett arra: Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő nyíltan felajánlotta, hogy osszák fel Ukrajnát Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.