2023. február 3., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2023.02.01.


A SZERK.


A SZERK.
Kezek az asztal felett


Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

A SZERK.
Megalázva


Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok.

PUBLICISZTIKA

SZEKERES ISTVÁN
Meggyújtották a szalmalángot

Rendezzen-e Budapest olimpiát?

Egekbe szökött az infláció, négyszáz körül keringőzik az euró árfolyama, csúcson az államadósság, padlón az egészség-, válságban az oktatásügy. A nagy hitelminősítők éppen lerontották az ország besorolását. A kormány trükkös megoldásokkal próbál kiénekelni pénzeket az EU-tól – nincs könnyű dolga, mert a nemzetközi megítélése is ijesztő.

UITZ RENÁTA
A szerencsés véletlen

Mit tehet, illetve mit nem az EU a magyar egyetemek szabadságáért?

Állítólag derült égből villámcsapásként érte a magyar kormányt a hír, miszerint az Európai Bizottság nem kíván több uniós forrást önteni az ún. közérdekű vagyonkezelő alapítványok tulajdonába kiszervezett egyetemekbe mindaddig, amíg a magyar kormány nem szigeteli el valamelyest ezen intézmények kuratóriumait a politikai felső vezetéstől.

BELPOL

INTERJÚ
„A jogállam Magyarországon halott”

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója az új korrupcióellenes szervekről

A kormány eltaktikázta magát, emiatt sokkal komolyabb vállalásokat kell tennie az uniós támogatások folyósításáért. De lesz hatása az Integritás Hatóságnak vagy a bíróságok megerősítésének, életre kelthető-e a jogállam Magyarországon? Ligeti Miklós nem túl optimista.

MENESZTÉSI HULLÁM A HONVÉDSÉGNÉL
A főcsapás új iránya


„Fiatalítás” ürügyén katonatisztek sorát menesztette a honvédelmi miniszter az elmúlt hetekben. Az állományban felháborodást, egy teljes korosztályban pedig félelmet keltett az intézkedés, amely ellentmond annak a bevett szemléletnek, hogy a hadsereg egy életen át gondoskodik a tagjairól.

ÁLLAMI TULAJDONBA KERÜLTEK LEISZTINGER TAMÁS BÁNYÁI
Leszünk a szén országa


A Fidesz-kormány az év végén nemcsak távközlési szolgáltatóból, hanem szénbányából is bevásároltatott az állammal. Leisztinger Tamás cégének, az Ormosszén Zrt. bekebelezésével immár rendelkezésére áll a településeknek osztogatott, gyenge minőségű borsodi barnakőszén. A felhasználók egészsége másodlagos.

RENDŐRÖK A HAJLÉKTALAN EMBEREK ELLEN
„Nehéz volt mit csinálni törvényileg”


Két rendőrt vádolnak azzal, hogy hajléktalan embere­ket bántalmaztak és aláztak meg Mohácson. A kaposvári bíróságon zajló perről nemcsak konkrét bűncselekményekhez köthető kérdések juthatnak az eszünkbe.

MIRE ELÉG A NATURA 2000 MINŐSÍTÉS?
Természetfeletti erők


Mennyire védi Magyarországon a Natura 2000 besorolás a természetet, ha az érintett területen beruházást terveznek? Az uniós természetvédelmi szisztéma eltér a hazai szabályozástól, és emiatt lehetőség van a politikai nyomásgyakorlásra.

KÖNYV

EGY DEDIKÁCIÓ TÖRTÉNETE
„Tisztelettel, Mark Chagall”


Külföldön élő barátom mutatta büszkén Marc Chagall Ma Vie (Életem) című önéletrajzának első kiadását, amelyet egy budapesti antikváriumban talált.

MIÉRT NEM OLVAS (ELEGET) A GYEREK?
Betű a szénakazalban


Egyre-másra jelennek meg, nálunk és világszerte is az olvasási hajlandóság visszaeséséről tudósító felmérések. Tényleg leszokunk az olvasásról, és vége lesz kultúránknak, vagy csak más forrásokból szerezzük meg ugyanazon tartalmakat?

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Papás-mamás

Játszóház

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

KÖNYV
Valóra vált álom

Turbucz Dávid: Horthy Miklós – A haditengerésztiszt

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

KÖNYV
Elszáradt arcok

Bódi Péter: Hype

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

KONCERT
Így is szép

Concerto Budapest: Hallgassunk Schubertet!

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

LEMEZ
Távcsöves bolygóhallgató

Juhász Gábor Trió: Planets

Pontos, világos fogalmazással, nyugodt, erőteljes ritmussal és dallammal indul az első szám zenei folyama Juhász Gábor új albumán.

LEMEZ
Kibontakozik lassan

John Cale: Mercy

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

KIÁLLÍTÁS
Minden bizonytalan

Svätopluk Mikyta: „What time is now?”

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

FILM
Elveszetten

Noah Baumbach: Fehér zaj

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

FILM
Kesergő a két öszvérhez

Martin McDonagh: A sziget szellemei

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

ZENE

INTERJÚ
„Bármi legyen is az ára”

Kelemen Barnabás Szergej Prokofjevről

Ismerjük is, meg nem is, sok darabja hiányzik a koncertrepertoárból. Ezt az adósságot törleszti a Prokofjev maraton, Fischer Iván szokásos évi maratonjainak idei fejezete: február 4-én a Müpában egész nap az orosz zeneszerző műveit hallgathatjuk. Interjúalanyunk a nap egyik szólistája lesz.

RÉS A PRÉSEN
„A világ minden tájáról”


Szép Tamás társtulajdonos – Nappali, Pécs

MI A KOTTA?
Nyugati frigy


Klasszikus zenei programajánló a 2023/5. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Armageddon Time


James Gray sok mindent zsúfolna önéletrajzi filmjébe a 80-as években épp átalakuló Amerikáról (Reagan – elültetve Trump ámokfutásának magvait – hatalomra lép), az Ó- és Újvilág kapcsolatáról, az állami és privát iskolák közti szakadékról, amely egyben az osztály- és rasszbeli szegregációt is fenntartja.

VISSZHANG: FILM
A gép


„Ezt a látványt sosem unom meg” – sóhajt fel a Gerard Butler alakította kapitány a felszállás előtt, amikor meglátja az éjjeli kifutópályát.

VISSZHANG: FILM
Tánc az élet


Jó nézni ezt a filmet. Pedig sem az alaphelyzetben, sem a történetbonyolításban, sem a formában nincs túl sok eredetiség.

VISSZHANG: KÖNYV
Benedek Szabolcs: A fehér ruhás lány


A régi bérházban, ahol élnek, Bence és Laura szerint az olyan furcsaságok, mint a recsegő parketta vagy a váratlanul megszólaló rádió, kísértetek jelenlétére utal.

VISSZHANG: KÖNYV
Michael Engler: Mi ketten


A nyúl és a sün rögtön barátok lettek.

VISSZHANG: LEMEZ
Timothy Ridout: Elgar & Bloch


Nem állítjuk, hogy Elgar nagyszerű Csellóversenye, amelyet részben Jacqueline du Pré tett ikonikussá, jobban szól brácsán, de könnyedebb és a végzet romantikus csókját sem viseli magán, ahogy sok gordonkás előadásában.

VISSZHANG: LEMEZ
Belle and Sebastian: Late Developers


Sokakkal ellentétben a Belle and Sebastian tagjai nem élték meg rosszul a lockdownt:

VISSZHANG: LEMEZ
Tujiko Noriko: Crépuscule I & II


A japán elektronikus zenekészítő, dalszerző-előadó (és független filmes) Tujiko Noriko 2000 óta ad ki albumokat, de a Crépuscule I & II minden tekintetben az eddigi legmonumentálisabb munkája.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2023/5.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/5.

Rövid hírek: alakváltó, macska, ciklon...

Snoblesse Oblige 2023/5.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/5.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

FILM

TÉVÉSMACI
A zergekecske


Amikor Sztupa és Troché a NATO ábécét tanulták, a kezdeti botladozó lépések után egy egészen speciális tolvajnyelv birtokosai lettek, köszönhetően a kis lépések gyakorlatának.

RIPORT

NŐGYÓGYÁSZATI RENDELÉS HAJLÉKTALAN NŐKNEK
Szégyen nélkül


Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.

TUDOMÁNY

MILYEN HOSSZÚ LESZ AZ IDEI TÉL, ÉS MILYEN MELEG A NYÁR?
Viszi a cica


Magyarországon az idei tél – eddig – határozottan melegebb volt a sokévi átlagnál. Utánanéztünk, hogy miért alakult ez így, s mi várható.

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Lágymányosi dohánygyár


Budafoki út–Karinthy Frigyes út

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Gerslis káposzta


Gerslis káposzta májas hurkával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.