2023. április 4., kedd

„RÖGHÖZ AKARJÁK KÖTNI A PEDAGÓGUST, EZ ELLEN MINDENT MEG KELL TENNI”

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÁNYAI GYÖRGY
2023.04.04.


Marad-e még bármilyen eszköz a pedagógusok és szakszervezeteik kezében az érdekérvényesítéshez, miután ha elfogadják, egy törvénytervezet számos jogától megfosztaná a tanárokat, a tantestületeket és az iskolákat? Erről az ún. státusztörvényről beszélgettünk Nagy Erzsébettel, a PDSZ ügyvivőjével.


Ahogy azt több sajtóorgánumhoz hasonlóan a Narancs.hu is megírta, egy belügyminisztériumi törvénytervezet megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és teljesen új jogállási törvény hatálya alatt, „köznevelési foglalkoztatotti jogviszony” keretében alkalmazná őket. A Népszava közölte elsőként még március elején, hogy a rendőrminisztérium elképzelései szerint megszüntetnék a nevelőtestületek döntési jogát az iskolai pedagógiai programok, a szervezeti és működési szabályzat, az éves munkatervek, a továbbképzési programok, az intézmény munkáját átfogó elemzések, értékelések, beszámolók elfogadásáról, valamint a tanulók fegyelmi ügyeiben. Egyes esetekben a tanévet is meghosszabbítanák: ha a köznevelésért felelős miniszter másként nem rendelkezik, az iskolában minden év szeptemberének első napjától legalább 180 napig tart a szorgalmi időszak, de a fenntartó egyetértésével - akár az elmaradt heti pihenőnapok biztosítása nélkül is – az igazgató elrendelhet hosszabbítást. Emellett a köznevelési miniszter is meghosszabbíthatja a tanévet július 15-éig, ha valamilyen előre nem látható és el nem hárítható okból a tananyag átadása másként nem biztosítható. Ebben az esetben a nyári szünet legkisebb mértékét meghatározó rendelkezést is figyelmen kívül lehet hagyni.

magyarnarancs.hu: Milyen hátrányos szabályokat tartalmaz a törvénytervezet a pedagógusok foglalkoztatására nézve?

Nagy Erzsébet: Kezdjük a jogviszony létesítésével! Egyházi és magánintézményekben a próbaidő három hónap, a Munka törvénykönyve alapján. A közalkalmazotti törvényben is ennyi, de – ha a felek úgy állapodnak meg – eggyel több is lehet. Azonban köznevelési jogviszonyban hat hónap. Így félelemben és bizonytalanságban tartható lesz fél évig a fölvett ember, aközben simán kirúgható – mégpedig azonnali hatállyal, indoklás nélkül –, ha nem tesz lakatot a szájára.

magyarnarancs.hu: S ha egy tanárnak – túl mindenféle próbán – elege lesz, és távozni akar?

NE: A Munka törvénykönyve szerint a felmondási idő 30 nap. A közalkalmazottaknál – amit hivatalosan esetükben lemondásnak neveznek – két hónap. Köznevelési jogviszonyban ez is hat hónap is lehet majd a tervezet szerint. Magyarán röghöz akarják kötni a pedagógust, ha talál magának egy jobb munkahelyet, nehogy már el tudjon menni. Ez nagyon súlyos.

magyarnarancs.hu: Viszont aki marad, annak újabb képesítés megszerzését is elő lehet majd írni. Ez konkrétan mire vonatkozhat? Kiegészítő képzésre, továbbképzésre, átképzésre, akár egyetemi szinten?

NE: Bármire. És az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtti öt évig...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.