2023. április 18., kedd

ÚJABB KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS NÉZ KI A MAGYAROKNAK – EZÚTTAL AZ UKRÁN IMPORTTILALOM MIATT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.04.18.


„Ez egyértelműen nem szakmai, hanem politikai döntés volt, ami nem több, mint egy nesze semmi, fogd meg jól verbális gesztus a kormány mögött álló gazdák felé” – mondja Raskó György a kormány szombati bejelentéséről, hogy június 30-ig ideiglenes betiltják az ukrán mezőgazdasági importot. A nagybirtokos, agrárközgazdász szerint emiatt egy újabb kötelezettségszegési eljárás néz ki Magyarországnak – s az előttünk egy nappal korábban ugyanezt a döntés meghozott Lengyelországnak –, hiszen az unió tagjainak tilos harmadik partnert érintő tagállami döntést hozni kereskedelmi kérdésekben. Az ukrán termékek humán egészségügyi szempontból nem ártalmasak, ugyanakkor segítenek az infláció letörésében, nem csak a búza és kukorica, hanem például a csirkehús, a tojás, a méz és egyéb termékek is, például az ársapkás csirkemell zöme ukrán import, ha azt betiltják, akkor hiány alakulhat ki – figyelmeztet a szakértő.


Mint arról a Hírklikk is beszámolt, Nagy István agrárminiszter szombaton bejelentette, hogy a kormány átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő behozatalát. Azt állította, hogy az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabadkereskedelemi lehetőségek birtokában a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni az európai piacra, amivel ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit.

Elsőként – egy nappal korábban – Lengyelország is importtilalmat vezetett be az ukrán mezőgazdasági termékekre, azok tranzitforgalmának tilalmával egyetemben. Mint a HVG hétfőn megírta: az Európai Bizottság máris tiltakozott. Egyik szóvivője a Reuters-nek emlékeztetett rá: a kereskedelmet érintő szabályozás az EU kizárólagos kompetenciája...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.