2023. április 18., kedd

RÉSZBEN BEJÖTT ORBÁN EGYIK LEGMEGLEPŐBB JÓSLATA – ÉS EZZEL Ő JÁRT A LEGROSSZABBUL

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2023.04.18.


Orbán Viktor világpolitikai jövendöléseinek egyik régi eleme, hogy az Európai Unió gazdasági és politikai erőviszonyai átalakulóban vannak: a lomha nyugati tagállamok vesztenek relatív erejükből, a gyorsabb gazdasági növekedést produkáló kelet-közép-európai térség pedig felértékelődik.

Közép-Európa felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő, az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába. Már régen nem a német–francia tengelyről szól csak az EU, Nyugat-Európának a közép-európai országokkal kialakított kapcsolata legalább olyan kulcskérdés – hangzott a miniszterelnöki összefoglaló egy 2020-as szlovén eseményen. De elsütötte ezeket a szólamokat a kormányfő fegyverhordozója, Orbán Balázs is: a miniszterelnök politikai igazgatója arról beszélt, hogy „térségünk politikai, kulturális, gazdasági értelemben egyre erősebb, miközben Nyugat-Európában komoly problémákat tapasztalunk”.

Ezek erősen vitatható értékelések. A 2004 után csatlakozó tizenhárom tagállam ma gazdaságilag a huszonhét tagú Európai Unió 11,8 százalékát, lakosságarányban 23 százalékát teszi ki, azaz együtt is mérsékelt befolyással bírnak. Arról sincs szó, hogy a felzárkózás üteme eget rengető lenne: az elmúlt tíz évben gazdaságilag 2,2 százalékpontot nőtt, a népességben 0,9 százalékpontot csökkent a keleti tagállamok aránya. Orbán korábbi nyilatkozataival szemben elég messze van attól a térség, hogy Európa motorja legyen.

Ennek ellenére az ukrajnai háború alatt egyvalami valóban megváltozott: a keleti tagállamok közös érdekeiknek megfelelően erejükön felül próbálják befolyásolni az uniós külpolitika irányát,

és eltérő biztonsági és geopolitikai elképzeléseik miatt hangsúlyosabban (és sikeresen) ellentartanak az óvatosabb és hagyományosan oroszbarátabb német–francia tengelynek.

A dolog iróniája, hogy ez a kelet-közép-európai egység, amelyre Orbán egy-két éve vágyott, tartalmilag ellentétes a Fidesz külpolitikájával. Külpolitikai téren Orbánhoz ma már sokkal közelebb áll a német–francia tengely és különösen Emmanuel Macron francia elnök, mint a lengyel, cseh vagy balti államok atlantista, keményvonalas nézetei...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.