2023. október 20., péntek

MIT OLVASS, HA ÉRTENI AKAROD, MI TÖRTÉNIK GÁZÁBAN?

LAKMUSZ
Szerzők: Neuberger Eszter - Totth Benedek - Zöldi Blanka
2023.10.19.


Izrael és a Hamász háborúja az online térben is nagy intenzitással zajlik. A felek változatos stratégiákat alkalmaznak, érdemes fenntartásokkal kezelni még a hivatalos forrásból származó információkat is. Tanácsokat adunk a biztonságos tájékozódáshoz.

Az ENSZ és az Európai Unió által is terrorszervezetnek minősített Hamász meglepetésszerű támadást indított Izrael ellen a gázai övezet területéről október 7-én. Válaszul Izrael hivatalosan is háborút hirdetett a Hamász ellen, azonnal bombázni kezdte Gázát.

Hasonlót tapasztalunk most, mint amikor Oroszország indított támadást Ukrajna ellen: az elmúlt napokban a gázai háborúval kapcsolatos hírekkel, videókkal és elemzésekkel van tele a sajtó és közösségi média is, és sokszor érezhetjük úgy, hogy nehéz ezek között eligazodni.

Ennek több oka is van:

- Ilyen konfliktusok esetén az érdekelt felek (jelenleg a Hamász, Izrael, de tágabb értelemben az őket támogató csoportok, nemzetközi szövetségesek is) a saját érdekeik mentén kommunikálnak, igyekeznek befolyásolni a közvéleményt, és információs fronton is háborút vívnak egymással.

- A háborút és a háborús kommunikációt nagymértékű bizonytalanság jellemzi (ezt gyakran a “háború köde” kifejezéssel írják le). Gyorsan változó, kiélezett helyzetekben ez fokozottan érezteti a hatását (mint például a gázai kórháznál történt robbanás esetében).

- A félrevezető, hamis tartalmakat nem ritkán szándékosan terjesztik olyan szereplők, akiknek érdekében áll a közvélemény összezavarása (a jelenséget nevezzük háborús dezinformációnak).

A dezinformáció nemcsak a konfliktuszónában, hanem a világ más részein is tovább gerjesztheti a feszültséget. A felfokozott indulatok pedig olyan tragédiákhoz vezethetnek, mint amilyen az egyesült államokbeli Illinois-ban történt, ahol a hétvégén halálra késeltek egy palesztin-amerikai fiút, a hatóságok szerint „egyértelműen a Hamász és az izraeliek között zajló konfliktus miatt”. A higgadtabb közbeszéd érdekében is fontos minél jobban felvértezni magunkat a félrevezető információk ellen.

A következőkben:

- tanácsokat adunk, milyen forrásokat érdemes fenntartással kezelnünk, és melyek nyújthatnak segítséget a tájékozódásban,

- bemutatjuk, milyen tipikus dezinformációs technikákkal találkozhatunk internetezés közben,

- és összegyűjtöttük, hol nézhetsz utána, hogy a háború kezdete óta milyen dezinformációs tartalmakat lepleztek már le tényellenőrzéssel foglalkozó szervezetek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.