2023. november 2., csütörtök

GRYLLUS DÁNIEL: MÁR NEM MI VISSZÜK A HÁTUNKON A VILÁGOT

SZABAD EURÓPA / INTERJÚ
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2023.11.01.



A kétszeres Kossuth-díjas zenész azt mondja: azért nem mennek el már jó ideje pártrendezvényekre, mert akkor a fél ország úgy érezné, hogy hozzájuk nem szólnak. Vannak olyan művészek, akiket azért cikiznek, mert az egyik párt eseményein énekelnek, másokat meg azért, mert a másikén. Onnantól kezdve pedig leszakíthatják őket a zenei életről, és a karrierjük is kettétörhet.


A Kaláka jövőre 55 éves.

Igen, ezen néha én is elcsodálkozom. De József Attila, Arany János, Weöres Sándor és Kányádi Sándor elég stabil. Nem fog ki rajuk az idő.

Azért mégiscsak változott a világ. Olvassák, hallgatják még őket és a Kalákát?


Ahhoz, hogy az ember ugyanolyan maradjon, folyton változni kell. Ahogy egy kínai mondás tartja: csak a változás állandó. Ha valakinek ugyanazt szeretném elénekelni, mint ötven évvel ezelőtt, azt valóban másképp kell csinálni. De ez ösztönösen jön, és megoldjuk.

Korábban azt mondta: a Kaláka egy műfaj, nem stílus. „Mégis fölismerhető valamiről. Ahogy kezeljük, ahogy beépülnek a különböző stíluselemek, a népzenék, a jazzes vagy könnyűzenei elemek, esetleg egy sanzon.”

Ezek énekelt versek. Hisz annak idején a Helikon hegyén a múzsák a verseket csak úgy szavalva el sem tudták képzelni. Régen a vers kizárólag ének formájában szólalt meg, így volt ez sok ezer éven át. Kányádi Sándor bácsi egyszer azt mondta: Gutenberg a könyvbe száműzte a verseket. A néma olvasás nagyjából 150 éve létezik, pedig a versek tényleg hangban nyilvánulnak meg igazán, a tempójuk és a ritmusuk is ebben a formában jön ki.

Egy vers olvasása közben belülről hallja a hozzá illő dallamot vagy zenei motívumot?

Már Szent Ágoston is azt mondta, hogy a dallamokat fentről küldik. Az eszembe jut kifejezés is azt sugallja például, hogy az a valami elindult valahonnan, és eljutott az én eszemig. Lehet, hogy egy csomó dallam most is itt kering körülöttünk, csak épp egyikünk se hallja, mert nem vagyunk ráhangolódva. De ha ez megtörténik, és működik az antennánk, egyszer csak hallani kezdjük ezeket a motívumokat. Ha most adna nekem egy verset, pár perc múlva el tudnám énekelni. Nyilván még nem igazi Kaláka-hangzás lenne, hiszen annak érnie kell, és lesznek különféle variációk is, de a dallam egy idő után szépen kialakulna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.