2023. november 2., csütörtök

ORBÁN VIKTOR 70 ELLENSÉGE

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.11.02.


Orbán Viktor már tizenhárom éve miniszterelnök, de olyan peches, hogy ezalatt szinte egyetlen békés éve sem volt. Nemzeti kormányának ajtajában egymásnak adják a kilincset az ellenségek, itt-ott még csapatokban is érkeznek. De mivel a miniszterelnök egy streetfighter, basically, ráadásul magyar is, így nem enged a negyvennyolcból: újra és újra felveszi a háborús sapkáját.

Mióta kormányon van, Orbán Viktor folyamatosan ellenségképekre építi a politikáját: mindig újabb társadalmi csoportokat állít be ellenségnek. Az ilyen ellenségképek pedig gyakran olyankor bukkannak elő, amikor a kormány valamilyen nehéz helyzettel találja szemben magát, például rekorder inflációval, rekordsok Covid-halottal vagy épp korrupciógyanús ügyekkel.

Orbán Viktor közben hosszú évek óta építgeti azt a narratívát is, hogy mindenki a magyarok ellen van, de az erős nemzeti kormány majd megvéd mindenkit, és megmutatja: őket nem ilyen fából faragták, például nem úgy táncolnak, ahogy nekik Brüsszel fütyül.

Az önvédelem legutóbbi példája a nemrég belengetett szuverenitásvédelmi törvénycsomag, amivel a kormány most nyíltan a kritikus médiát vette célpontba. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szeptemberben jelentette be, hogy ezzel a törvénycsomaggal akarnak „borsot törni” a „baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá, akiket szerinte az Egyesült Államokból és „Brüsszelből” pénzelnek, és állítása szerint így akarják „megnehezíteni azok dolgát, akik külföldön dollárért árulják a hazánkat”.

A Fidesz tehát folyamatos harcban áll. Nézzük meg, hogy 2010 óta milyen emberekkel, csoportokkal és szférákkal kellett felvennie a harcot (a számozás nem sorrendet jelent):
...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.