2024. január 19., péntek

ÓDA A BARÁTSÁGHOZ - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2024.01.19.


A népirtás mint politikai ajánlat, fideszes pánik a lengyel kormányváltás miatt, előválasztás és béremelés. Napindító hírlevél.


Jó reggelt, jó havazást! Nem hiszik? Pedig ez az igazság, Nostradamus már 1555-ben megjövendölte, hogy ma havazni fog.

4 kiemelt cikk:





Bérelágazódáshoz érkeztünk

Gulyás Gergely megígérte, hogy ebben a ciklusban megduplázzák a pedagógusbéreket, de a Kormányinfón más béremeléseket is beígért a szakápolóknak, rendvédelmi dolgozóknak és katonáknak. És persze a nyugdíjak is nőnek 6 százalékkal. Ezeknél az emeléseknél érdemes lesz megnézni majd, hogy pontosan kit érintenek és mennyivel nagyobbak az inflációnál.

A Belügyminisztérium közölte, hogy a tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvónők bére januártól átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik, és a béremelés a következő két évben is folytatódik. Ez 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érint, akiknek így a fizetése a diplomás átlagbér 71,8 százalékát érheti el.

A hvg.hu szerint vidéki iskolák bezárására készül a kormány, de csak a választások után.

A népirtás mint politikai program

Oroszország korábbi elnöke és miniszterelnöke, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, a hivatásos ijesztgető Dmitrij Medvegyev megüzente az ukránoknak: vagy megadják magukat, és elfogadják Ukrajna beolvasztását Oroszországba, vagy az oroszok mind egy szálig megölik őket, az összes szeretteikkel együtt. Szily László publicisztikában rögzítette, hogy ilyesmit még Putyin elődei, a 20. század leggátlástalanabb tömeggyilkosai sem nagyon mertek nyíltan kimondani.

- Lavrov: Moszkva nem fenyegette atomfegyverrel a Nyugatot

- Mióta elkezdődött a háború, legalább 2500 tudós hagyhatta el Oroszországot

- Lakmusz: Tényleg többségbe kerültek Európában azok, akik „azonnali békét” szeretnének Ukrajnában?

Bipolária 

Kácsor Zsolt saját betegségének történetét írta meg a tavalyi év egyik legerősebb magyar regényében. A Nem rossz könyvek podcast vendégeként mesélt az írásról, mint terápiáról, a különbségről írás és beszéd között és arról, hogy mit érzett, amikor rájött, nem fog már több könyvet írni.

Varsói sors

A fideszes világ végre átérezheti, mi történne velük, ha itthon is nyerne az ellenzék: Huth Gergelytől Rotyis Bálintig berosált mindenki. Pont arról tudósíthatnak, mit veszíthetnének, ha fordulna a széljárás, miközben mindenki jól tudhatja, hogy Magyarország nagyon messze van bármiféle hasonló kísérlettől.

Karácsony közölte, milyen közös listát akar a fővárosi önkormányzati választásokon: azt javasolja, hogy a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd minden kerületben közös polgármesterjelöltet állítson, ahol pedig február közepéig nem tudnak megegyezni, ott „a 2019-es önkormányzati választáshoz hasonlóan” legyen előválasztás március 15-én. De mint nemrég írtuk, ennek a megszervezéséhez már most kicsit késő van.

Család < barátság

A véletlen úgy hozta, hogy tegnap két cikkünk is elgondolkodott arról, hogy mi lenne, ha a barátságot helyeznénk az életünk középpontjába (és nem a családot vagy a szerelmet). A Qubit egy francia filozófus könyvét ismerteti, amely állítja: aki gyereket vállal, nem lehet boldog. Ami hülyeség, persze, de elgondolkodtató hülyeség. Filozófus szerzőnk kritikusan mutatja be Geoffroy de Lagasnerie vakmerő családellenes manifesztumát, amely szerint a családi viszonyok szükségszerűen a boldogság kulcsát a baráti kapcsolatok jelentik – akár szexszel, akár anélkül.

Mészáros Juci pedig a Good Grief című gyászfilmről ír, amelyben a forgatókönyvíró-rendező-producer Dan Levy tudatosan szorította háttérbe a főszereplő romantikus kapcsolatait, hogy a barátságok kerüljenek a középpontba.

ITT OLVASHATÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.