2024. január 19., péntek

ORBÁN EGY NEM LÉTEZŐ IDEOLÓGIÁRA ÉPÜLŐ ÁRAMLAT ZÁSZLÓSHAJÓJÁNAK KAPITÁNYAKÉNT TETSZELEG

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.01.19.


„Nekünk nem jó, hogy Orbán a konzervatív forradalom zászlóshajójának kapitányaként igyekszik definiálni magát, ez ugyanis nem nemzeti érdek, ellenkezőleg, Orbán személyes érdeke, mint a politikájában minden, ez is csak azt szolgálja, hogy hatalomban maradjon’ – szögezte le Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász, politológussal annak kapcsán beszélgettünk, hogy „zászlóshajónak” igyekeznek őt és a politikáját beállítani. Szerint azonban konzervatív forradalom kifejezés önmaga is fából vaskarika. Orbán közpénzből búsásan megfizetett tanácsadói azonban meglátták, hogy terjedni kezdett a világban a liberalizmustól és a neo-konzervativizmustól elszakadó áramlat, s ezt meglovagolva, összehoztak egy „katyvaszt” a számára.

A kormány, s persze a NER körei (a médiától az elemzőkig bezáróan) igyekeznek úgy beállítani Orbán Viktort, mint olyan politikust, aki az élére állt konzervatív forradalom kifejezéssel illetett nemzetközi áramlatnak. Mindez most ismét előtérbe került, miután bejelentették, az amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferencia franchise ismét eljön Magyarországra: április 25-én és 26-án, immár sorrendben a harmadik alkalommal megrendezik a CPAC-Hungaryt, amelynek főszónoka – természetesen – megint csak Orbán Viktor lesz. Az állami pénzből kistafírozott, mindannyiunk pénzéből folyamatosan és búsásan finanszírozott Alapjogokért Központ lesz ismét a szervező. Mint Szánthó Miklós főigazgató a napokban hangoztatta: „egész Európából, sőt, a világ minden tájáról érkező szövetségeseinkkel sikerre visszük a jobboldal nemzetközi forradalmát: woketalanítunk, aztán lecsapoljuk a mocsarat, hogy visszavegyük Brüsszelt és visszahódítsuk Washingtont is!”.

Felmerül a kérdés: valóban Magyarország lett a „konzervatív forradalom zászlóshajója”? Erről kérdeztük Szentpéteri Nagy Richardot, aki szerint a kérdésre a válasz: „igen is, meg nem is”. Az alkotmányjogász, politológus ezután egy ideológiai fejtegetésbe fogott. Mint magyarázta: eleve fából vaskarika a konzervatív forradalom kifejezés. Volt már ugyan rá példa, hogy valamire ráaggatták ezt a címkét: a 19. században a német konzervatívok forradalomról beszéltek, de az csupán szófordulat volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.