2024. január 10., szerda

RENDKÍVÜL KEVÉS SZÜLŐ KÉPES MEGOLDANI, HOGY VÁLTVA NEVELJE A GYEREKÉT A VÁLÁS UTÁN

24.HU
Szerző: DIENES GÁBRIEL
2024.01.09.


Magyarországon százból mindössze egy gyerek életében marad hasonló szinten jelen az apja, mint amennyire válás előtt volt, ezzel a mutatóval pedig látványosan rosszabbul állunk, mint a legtöbb európai ország. Ebből a szempontból csak a román és a görög gyerekeknek rosszabb a 17 vizsgált országban. Válás után a közös gyereknevelés azért is számít fehér hollónak nálunk, mert a szülők még a gyerek érdekében sem képesek túllépni a sérelmeiken. Miközben kimondottan ritka a gyerek válás utáni közös nevelése, kiemelten káros az is, hogy keveset tudunk róla.


Nyugat-Európában évtizedek óta bevett gyakorlat, a hazai bíróságokon viszont csak az utóbbi időben kezdett terjedni a váltott gondoskodás. A lényege, hogy ha a bíróság mindkét szülőt és a körülményeiket is alkalmasnak tartja a gyereknevelésre, illetve ez a legkedvezőbb a gyereknek is, akkor hol az egyik, hol a másik szülőnél lakik, általában heti- vagy kétheti váltásban.

Bár elvi lehetőség lenne rá, a válást követően mégis rettentően kevésszer neveli mindkét szülő a gyerekeket Magyarországon. Egy nemzetközi kutatás szerint az országban a 2021-es adatok alapján száz gyerekbő
l

- mindössze hat lakik egy hónapban legalább tíz napig a másik féllel is;

- és csak egy él közel ugyanannyi időben mindkét szülővel válás után.

Eközben az e téren éllovas Svédországban a gyerekek több mint fele legalább tíz, de inkább ennél is több napot tölt mindkét szülővel, és a szomszédos Szlovéniában is kétszer annyi gyerek él felváltva a szüleinél, mint nálunk.

A magyarhoz képest csak a román, illetve a görög gyerekekre vonatkozó adat alacsonyabb a 17 vizsgált ország közül.

A szétszórt magyar bírósági információkból az bogarászható ki, hogy az esetek több mint 80 százalékában az anyáknak adják meg a gyerekek felügyeleti jogát, az apák jóval ritkábban vannak velük, általában csak kapcsolattartási joguk van. A fennmaradó kevés esetben a szülők valamilyen felosztásban közösen felügyelik a kiskorú életét, és ezen belül rendkívül ritkán valósul meg az, hogy váltva gondoskodnak róla, tehát egyenlő időben nevelik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.