2024. április 16., kedd

A MAGYARORSZÁG PARADOXON

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.04.16.


Orbán Balázs, a másik Orbán politikai igazgatója szerint kies hazánk a 2010-óta tartó Fidesz kormányzás alatt „gazdasági értelemben csatlakozott a fejlett országokhoz”. Ez csodálatos, és boldogok vagyunk, illetve lennénk akkor, ha ez a kisebbik Orbán valamivel alá is támasztaná hangzatos kijelentését. Ilyennel azonban nem bíbelődik. Helyette ő is – ahogyan a főnöke – megváltozott világrendről beszél, és azt a dilemmát adja elő, hogy ebben „milyen testtartást és mozgásokat vegyünk fel”.


Én szeretem a képes beszédet, ez azonban egy kicsit sok. Földereng ugyanis Magyarország (illetve akivel mostanság egylényegű, maga a másik Orbán, a Viktor nevű), amint Putyin és Hszi Csin-ping előtt szopóállásban helyezkedik el, az ehhez tartozó mozgásokat pedig a nyájasok képzeletére bízom. Mindemellett az is kiderül, hogy a politikai igazgató valamiféle álomvilágban él, dobálózik mindenféle gazdasági fogalmakkal, hogy úgy tűnjék, van valami alapja annak, amit mond. De már a kiinduló tétele is fals.

Ebből fakad, hogy minden utána következő handabanda is az, de leginkább a végkövetkeztetés, miszerint „Ha a versengéseket el tudjuk kerülni, ami a nagyhatalmak között zajlik, akkor egy újabb bumm alakulhat ki Magyarországon, ezzel megerősíthetjük helyzetünket a legfejlettebb országok között”. Hogy nem vagyunk a legfejlettebbek között, az egy dolog, de ez a „bumm” ez delikát. Ezt a bummot hallgatjuk már a pannon puma óta számtalan alakban, miközben évtizedek óta üldözzük elméletben Ausztriát, de valahogyan el soha nem érjük.

Amúgy beszállt az ötletelésbe maga Nagy Márton is, a szakma által leidiótázott nemzetgazdasági miniszter, aki kibocsátott a szellemi műhelyéből egy dolgozatot. Ez intézkedéseket sorol, amelyekkel Magyarország hat év múlva (2030-ra) eléri az EU fejlettségének kilencven százalékát. Itt és most abba nem megyünk bele, mert nem vagyunk annyira gonoszak, hogy ezt az állítást összevessük a kis Orbánéval rámutatva az alapvető ellentmondásokra, mert ez fölöslegesnek tűnik.

Aki nyitott szemmel jár, úgyis a helyén tudja kezelni mindkettőt. Arra a tragédiára azonban felhívnánk a figyelmet, hogy ezek irányítják az országot, amely ennek megfelelően süllyed bele valami feneketlen mocsárba. Elég csak egyetlen aktuális elemre utalni, hogy megy föl az üzemanyag ára, és ugyanez a Nagy Márton, aki ilyen hatalmas víziókkal rendelkezik, megint belengette a hatósági árat, amivel egyszer már fejre álltak, mert ennyi jut az eszébe. Álmok viszont vannak. Egyébiránt ez a benzinár is megérne egy dolgozatot.

De most hazánk dübörgéséről kell szót ejtenünk, hiszen a két úriember előadásában egyrészt minden rendben van, másrészt majd minden rendben lesz. Azaz most jó, vagy majd később lesz az, de nem is ez, hanem az utolérés és lemaradás dilemmája. Rá kell jönnünk, hogy ez az egész kezd hasonlítani Zénón egyik paradoxonára az atlétáról és a teknőcről, amiben aktualizálva magyar hazánk volna az izmos atléta, Ausztria (a nyugat) pedig a szerencsétlen hüllő, akit viszont soha utol nem érünk, pedig gyorsabbak vagyunk nála...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.