2016. november 22., kedd

ÍGY VÁNDOROLHATSZ BE AMERIKÁBA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tucano
2016.11.22.


Az Egyesült Államok a legnagyobb hatalom a bevándorlási piacon. De így is egyre nehezebb bejutni az országba. Például még a befektetőknek is várniuk kell, akár hat évbe is beletelhet, mire egy kínai befektetheti sok-sok pénzét az EB-5 programon keresztül. De akkor hogy juthat be az Amerikai Egyesült Államokba egy magyar, aki persze szegény, de legalább okos? Erről kérdezte Tucano Jennifer G. Parsert, aki nemcsak profi bevándorlási szakember, de különösen ért a magasan képzett migránsokhoz. Tucano (akinek oldalát itt találjátok, érdemes kattintani) vele a LinkedInen találkozott és azon ritka szakemberek közé tartozik, akik nemcsak hajlandók információt adni, de ráadásul még érthetően is.

Mit gondol, milyen bevándorlókra van most szüksége az Egyesült Államoknak, Például melyek a legkeresettebb szakmák?

Minél tanultabb a munkakereső, annál keresettebb lesz és annál több vízum megoldás közül választhat. Az amerikai munkaerőpiac a "STEM" végzettségű munkavállalókra tekint, ez (magyarul) a Tudomány, Technológia, Mérnök és Matematika.

Mint tapasztalt bevándorlási ügyvéd, aki nemzeti és nemzetközi ügyekben jogi is jártas és a helyi Research Triangel Park (Észak-Dakota) miatt a vezető info- és biotechnológiai területeken is dolgozom, tehát az én tapasztalataim és a helyi munkaadók véleménye szerint nehézkes amerikai munkaerőt találni. Különösen keresett munkakörök: computer system analyst, kémikus, biológus, szoftvermérnök, villamosmérnök, vegyészmérnökök.

Ami a jogi környezetet illeti, ha egy külföldi F-1 diákvízummal tartózkodik itt és a STEM fokozatát az Egyesült Államokban szerzi, akkor még utána 36 hónapot tölthet itt a már meglévő diákvízumon belül, hogy tapasztalatot szerezzen amerikai munkaadóknál, anélkül, hogy változtatni kelljen a vízumán. Egy nem STEM fokozattal rendelkező diák csak 12 hónapig maradhat a végzettség megszerzése után.

Vagy ott van a hat évig érvényes H-1B vízum, amelyet azok kaphatnak, akik az amerikai Bachelor fokozatnak megfelelő képzéssel rendelkeznek, ez több tanulmányt igényel, de egyenes az út a zöld kártyáig (amerikai állandó tartózkodási engedély)...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.