2017. február 17., péntek

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.17.


New York Times

1. A lap vezércikkben sürgeti, hogy a Kongresszus vizsgálja ki Trump orosz kapcsolatait, mivel azok nemzetbiztonsági kockázatokat vetnek fel. Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy mennie kellett a nemzetbiztonsági tanácsadónak, mert ő és legbelső körök több más tagja is többször is orosz kémekkel lépett kapcsolatba. Ráadásul az amerikai elhárítás kimutatta, hogy az orosz titkosszolgálat megpróbálta befolyásolni az elnökválasztást, így elég ok van arra, hogy a törvényhozás utána nézzen, mit is akart Moszkva, illetve hogy a washingtoni kormányzat legfelső szintjének képviselői segítették-e azt a hatalmat, amely a hidegháború óta igyekszik meghiúsítani az USA külpolitikáját. Trump semmit sem tett, hogy elhárítsa a gyanút, ellenben az amerikai elhárítást támadta és Putyin dicsőítette lépten-nyomon. Ennélfogva azonban igencsak sürgető, hogy a Kongresszus közbeavatkozzon, mert lehet, hogy az elnök összejátszik az ellenséggel. Ehhez a kulcsfigura a Szenátus republikánus többségének vezetője. A kormánypárt a héten már megakadályozta, hogy közzétegyék az elnök adóbevallását, pedig abból kiderülhetett volna, hogy nem adósodott-e el orosz pénzügyi intézményeknek. Amúgy Trump hetek óta tudta, hogy mit művelt tanácsadója Flynn, de csak akkor menesztette, amikor mindketten lebuktak. Szóval, a törvényhozásnak kötelessége, hogy szélsebesen lehatoljon a válság legmélyére.

2. Amerikai produkcióban dokumentumfilm készült Szegedi Csanádról, aki a Jobbik szélsőséges politikusaként tudta meg, hogy ő maga is zsidó. A “Maradj csöndben” c. műben megszólal Ann Applebaum, a történész és publicista, aki azt mondja, hogy Magyarország a világnak ahhoz a részéhez tartozik, ahol manipulálják a történelmet. Maga a megtért politikus pedig arról beszél, milyen büszke volt, amikor egyetemistaként szélsőséges, nacionalista újságokat olvasott. A bevágott eredeti felvételek a 2000-es évek elejétől végigkísérik, amint Szegedi a Jobbik alelnöke lett, ideértve egy reklámot, amelyben kifejti, hogy megveti a kozmopolita zsidókat, mert azok azt állítják, hogy Magyarország csupán a barackpálinkát és a bő nadrágot adta a világnak. Aztán kiderült, hogy bármennyire kellemetlen is, de ő maga is érintett. A nagyanyja auschwitzi túlélő. A recenció szerint a film nyugtalanítóan fontos összefüggésekre világít rá.

Bloomberg


Jan-Werner Müller igazi populistának tartja az amerikai elnököt, tehát olyasvalakinek, aki a fogalom lényegénél fogva azt állítja, hogy ő és csakis ő képviseli az embereket, vagy másként a csendes többséget. Trump hozzáállása két okból is káros a demokrácia számára. Az egyik az, hogy a vetélytársakat korruptnak és önzőnek állítja be, akik elárulják a keményen dolgozó népet. A másik, hogy ő is különbséget tesz az igazi nép és azok között, akik nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Utóbbiak státuszát tehát megkérdőjelezi. Viszont azt mondja, hogy csakis ő cselekszi meg azt, amit megkövetel a haza. Azért győzhetett, mert a republikánus hívek 90 %-a rá szavazott, míg Európában csupán 20-25 %-ot kapnak a szélsőjobbos, populista pártok. Utóbbi mutatja, hogy szó sincs feltartóztathatatlan populista győzelmi hullámról. Az eredmény nagyban függ attól, hogy a konzervatív elit hajlandó-e együttműködni ezekkel az erőkkel.

Ugyanakkor a szakértő arra is figyelmeztet, hogy téves a feltételezés, miszerint a populisták nem tudnak kormányozni. Hiszen pl támadhatják az ellenzék legitimitását, illetve a demokratikus intézményeket, a sajtótól a civil társadalomig. Lásd Orbán Viktort vagy a török államfőt. A demokrácia nevében egyértelműen tekintélyelvű irányba viszik országukat és senki sem képes őket mérsékelni. Azon felül kulturkampfot folytatnak, mert bizonyítani akarják, hogy a hiteles többség áll mögöttük, a másik oldalon viszont csupán egy szűk kisebbség van, amely elárulja a hazát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.