2017. szeptember 28., csütörtök

MI KERÜLT A HATÁRKERÍTÉSEN 270 MILLIÁRDBA?

CIVILHETES NET
Szerző: magyarugyved.blog.hu
2017.09.28.


A migránsellenes gyűlöletkampánnyal hiszterizált közönségnek már fel sem tűnik a közpénzek kontroll nélküli égetése - írja a Magyar Ügyvéd Blog

Valaki nagyon nem tud számolni, vagy átvertek minket, mert igazából semmilyen észszerű magyarázatot nem találtunk arra, hogyan sikerült 2015 óta plusz 270 milliárdot elkölteni a határvédelemre. Ha az unió ebből bármennyit hajlandó megtéríteni – ami eléggé kétséges –, biztosan fel fogja tenni ezt a kérdést.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, hogy a brüsszeli testület ötven százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, amelyek eddig nyolcszázmillió eurót, azaz mintegy 270 milliárd forintot tettek ki – jelentette be Lázár János miniszterelnökség-miniszter a legutóbbi kormányinfón. Lázár szerint az európai szolidaritás ügyében a határvédelem kérdéséről is beszélni kell, és a szolidaritásnak a gyakorlatban is meg kell nyilvánulnia, ezért a magyar oldalon felmerült költségek viseléséből az uniónak is ki kell vennie a részét.

Az viszont, hogy honnan vette Lázár a 270 milliárdot, nemigen derül ki. Még 2015 augusztusában – abban az esztendőben, amikor több százezer menekült vonult át Magyarországon, jelentős részük minden kontroll nélkül –, a Fidesz-frakció szóvivője, Tuzson Bence még azt nyilatkozta, hogy a déli határzár építésének közvetlen költsége alig lépi majd át a hárommilliárd forintot, nem sokkal később viszont már 11, sőt húszmilliárd forintos keretről is szó esett.

Ehhez képest más források szerint a kormány július 7-én hat és fél milliárd, majd július 28-án további hárommilliárd forintot csoportosított át a kerítés felhúzására, ami háromszorosa annak, amit Tuzson tudni vélt. De olyan hír is megjelent, hogy a 175 kilométeres kerítés felhúzására a kabinet 22 milliárdot különített el. Tavaly viszont a Miniszterelnökség már azt közölte, hogy a migránsválság kezelése 2015-ben 84 milliárd forintba került...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.