2019. február 22., péntek

AZ AU PAIR-LÉT ELŐNYEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.02.22.


Minap a házi ápolás kapcsán a cselédség vagy önmegvalósítás volt a téma, ekkor felmerült az au pairség is, mint egy meglehetősen hasonló munka. Úgyhogy arra gondoltam, beszélgethetnénk arról, milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha valaki egy családnál gyermekekre vigyázva tölt el hosszabb-rövidebb időt. Ezúttal nem csak az ily módon határátkelésre vállalkozók, de a fogadó családok szemszögéből is megnézzük a leggyakoribb kérdőjeleket.

Első (és második) pillantásra is az au pair-lét vonzónak tűnhet, hiszen biztos a megélhetés, miközben az ember bepillanthat egy másik ország hétköznapjaiba, kipróbálhatja a kultúráját és nem utolsósorban nyelvet tanulhat.

Csakhogy az au pairségnek azért komoly árnyoldalai is vannak és még ha az ember meg is próbál felkészülni, lesznek olyan dolgok, amelyekre adott esetben nem feltétlenül gondolt előre – hívta fel a figyelmet Angie az oldalán.

Ő 7 hónapig élt és dolgozott egy nagyszerű családnál és noha ilyen szempontból szerencséje volt, még így is akadt jó pár dolog, ami nem pontosan úgy sült el, ahogyan előzetesen várta.

Mielőtt megnéznénk az ő mellette-ellene listáját, érdemes leszögezni, hogy az au pairség nem való mindenkinek, tehát a legfontosabb, hogy mielőtt belevágunk, tegyük fel magunknak a kérdést (és őszintén válaszoljuk meg!), tényleg képesek leszünk-e végigcsinálni és akarjuk-e igazán.

Hat érv az au pairség mellett…

Olcsó

Ennél olcsóbban és kisebb anyagi kockázattal aligha lehet külföldre menni, hiszen nem kell aggódni a rezsi miatt (kivéve mondjuk a mobilozás költségeit). Jár fizetés/zsebpénz is (amelyik szimpatikusabb), ami ugyan általában nem sok, de a kiadásaink is minimálisak lesznek.

Fontos, hogy a kötelezően adandó zsebpénz összege országonként eltérhet, tehát mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni. Az viszont jó hír, hogy még ha nem is nagy összegről van szó, azt magunkra költhetjük.

Nyelvtanulás

A legtöbben nyilván a nyelvtanulás miatt vágnak bele, ám érdemes vigyázni, mert én speciel hallottam már olyat, hogy valaki kiment au pairnek Angliába, csak éppen nem angol családhoz került, így pont az angolt nem tudta rendesen használni.

Angie Németországban vigyázott egy család gyermekeire és nagyon sokat fejlődött a nyelvtudása, hiszen mindenhonnan a német ömlött rá: a tévéből, az utcán, a buszon, a boltban…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.