2019. február 14., csütörtök

MILLIÁRDOK ÉLETÉT FORGATJA FEL AZ ORWELLT IS MEGSZÉGYENÍTŐ, FÉLELMETES MEGFIGYELŐRENDSZER

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2019.02.14.


Képzeld el, hogy kiteszel egy posztot kedvenc közösségi médiaoldaladra, másnap pedig már nem férsz hozzá a bankszámlán tárolt pénzedhez. Ez az abszurdnak tűnő helyzet könnyen valósággá válhat, 2020 után Kína 1,4 milliárd főt számláló lakossága számára, mivel ekkor élesedik a "rendes" állampolgárokat jutalmazó, a "rosszakat" pedig büntető társadalmi kreditrendszer, melynek számos pénzügyi vonatkozása is lesz. Közösségi munkáért, jó végzettségért, magas bevételért kedvező kamatozású hitelek, olcsó pénzügyi termékek járhatnak, fizetésképtelenségért, csalásért pedig teljes anyagi csőd és nyilvános megszégyenülés.

Pontozzák a lakosságot

2020-ra készül el Kína társadalmi kreditrendszere (social credit system); ez lényegében egy országos digitális ellenőrzőrendszer lesz, amely viselkedésük alapján pontozza az ország állampolgárait és ez alapján bünteti vagy jutalmazza őket. A rendszer szinte minden online tevékenység megfigyelése és kiértékelése mellett többek közt nyilvántartja azt is, hogy valaki rendben fizeti-e a hiteleit, korrekt-e az üzleti életben, vállalt-e katonai szolgálatot, terjeszt-e álhíreket, sőt még azt is, hogy valaki pórázon sétáltatja-e a kutyáját vagy mennyi időt időt tölt videojátékokkal.

A jó minősítéssel rendelkező állampolgárok hozzáférhetnek olyan szolgáltatásokhoz, amelyekkel rosszabb minősítésű polgártársaik nem, míg a kifejezetten rossz minősítésű állampolgárokat eltilthatják bizonyos szolgáltatások nyújtásától és igénybevételétől is. Még nem éles a rendszer, de annyit lehet tudni róla, hogy a rossz minősítésű állampolgárokat

- eltiltanak egyes közlekedési eszközök (gyorsvonatok, repülők) használatától,
- lassítják vagy lekapcsolják az internetüket,
- kitiltják őket iskolákból,
- nem kaphatnak menedzseri állást állami cégeknél,
- kitiltják őket hotelekből,
- elveszik a háziállataikat
- és akár nyilvánosan meg is szégyenítik őket.

A rendszernek hivatalosan az a célja, hogy az üzleti élet szereplői tudják, hogy egy potenciális ügyfél mennyire megbízható, de szinte biztos, hogy az állampolgárok politikai megbízhatóságát is számon tartják majd segítségével.

Mindez azt jelenti, hogy igazi orwelli disztópiát épít Kína: akár a Nagy Testvér a teleképeken keresztül, a társadalmi kreditrendszer éjjel-nappal figyelni fogja az ország állampolgárait és osztályozza a politikai lojalitásukat, hétköznapi viselkedésüket.


A rendszert egyébként rengetegen kritizálták nyugaton, legutóbb Soros György ekézte a rendszert Davosban:..Soros György nekiment a kínai elnöknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.