2019. február 14., csütörtök

NEM MENT EL A FIDESZ, NEM TÁRGYALHATTÁK A GYERMEKEK OTTHONGONDOZÁSI DÍJÁNAK ÜGYÉT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.02.13.


A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem volt határozatképes az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülése, amelyen a gyermekek otthongondozási díjáról és a letelepedési kötvényprogramról tárgyaltak volna az ellenzéki képviselők.

A költségvetési bizottság a meghirdetett napirendi pont szerint szerdai ülésen tájékoztatót hallgatott volna meg a gyermekek otthongondozási díjának bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokról, annak költségvetési hatásairól, valamint a letelepedési államkötvényről, a nemzetgazdasági érdekből letelepedési engedélyt szerzett befektetők, illetve családtagjaik számáról, a program adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről és a letelepedési államkötvények vásárlói által végrehajtott magyarországi beruházásokról.

A bizottsági ülésre meghívást kapott, de nem ment el Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Varga Mihály pénzügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója és Balogh László, az ÁKK igazgatóságának elnöke.

Az ülésen Varju László (DK), a bizottság elnöke felolvasta Szűcs Lajosnak(Fidesz), a testület alelnökének levelét, amelyben jelezte, hogy a bizottsági ülésen a kormánypárti képviselők nem kívánnak részt venni. Szűcs a levélben

azzal vádolta az ellenzéki képviselőket, hogy politikai haszonszerzésre használják fel fogyatékossággal élők ügyét.

A fideszes politikus jelezte azt is, hogy a kormány az idén januártól új kategóriaként bevezette a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyereküket otthon ápolók számára a gyermekek otthongondozási díját (gyod). Ennek havi összege 2019-ben bruttó 100 ezer forint, és 2022-ig folyamatosan emelkedni fog, amíg el nem éri az akkori minimálbér szintjét. A levélben a bizottság alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) adatai szerint a jogosultak száma 17 ezer fő, az első folyósítások február 5-én megtörténtek, a fenti két szám szorzata megadja a választ arra, hogy milyen a gyod költségvetési hatása.

A felolvasott levélben szerepelt, hogy a bizottság alelnökének a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos álláspontja továbbra is változatlan, a közvetítő vállalkozások részére a jóváhagyást az Országgyűlés gazdasági bizottsága adta ki. A törvény szerint a bizottság által jóváhagyott vállalkozásokkal az ÁKK Zrt. köteles volt szerződést kötni a kötvények forgalomba hozatalára, erre vonatkozóan mérlegelési jogköre nem volt.

Varju László a bizottsági ülésen elmondta, azért tartja fontosnak a gyodról tájékoztatót meghallgatni, mert az érintettek levélben jelezték, hogy az igénylés szempontrendszert diszkriminatívnak tartják. A testület DK-s elnöke a határozatképtelenség megállapítása után a bizottság ellenzéki tagjaival közös sajtótájékoztatón bírálta a Fidesz-KDNP-t és a kormányt, amiért nem jelentek meg az ülésen.

Ülés nem volt, sajtótájékoztató igen
:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.