2021. december 14., kedd

A PEGASUS KÉRDEZ

FORGÓKÍNPAD BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.12.13.


Hogy a magyar Pegasus minémű lehet, arról nincs tudomásunk, de szerintem fakó, és közös ló, mert túros a háta, sokan lovagolják. Teljesen egyéni módon használták ezt az eszközt minálunk, mint a legújabb hírek is megerősítik: a szolgálatok többet figyelték vele egymást és az állami szerveket, mint másokat, vagy akármilyen ellenzéki, esetleg csak annak vélt célpontot.


„A Magyarország köztársasági elnöke és családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozták az izraeli Pegasus kémszoftverrel még 2019-ben
" – derítette ki a Direkt36.

Az egyik célpont az Elnöki Őrséget létrehozó és azt parancsnokként irányító Pomozi Sándor dandártábornok, aki célponttá válása idején még ezredesi rangban szolgált. Bizalmi viszonyát a köztársasági elnökkel jól mutatja, hogy már 1999-ben is szerepet vállalt Áder védelmében. A másik célpont Pomozi egyik korábbi legközelebbi munkatársa, az Elnöki Őrség taktikai támogató csoportját (a köznyelvben „kommandósokat”) akkoriban vezető Viplak Attila törzszászlós, aki Ádert jellemzően a magánprogramokon és külföldi utakon kísérte, valamint az elnök családtagjait is ő védte.

A Pegasus-célpontok olyan testőrségi vezetők, akik a legrészletesebb információval rendelkeztek az elnök és családja összes programjáról és találkozójáról, köztük a magánjellegű tevékenységeikről és külföldi utazásaikról. Pomozinál fut össze ugyanis a köztársasági elnök és családja személyi védelmével kapcsolatos összes információ. Viplak már nem tagja az őrségnek, de korábbi kiemelt szerepét mutatja, hogy szolgálata idején őt jelölték ki arra, hogy az ország vezetését fenyegető terror- vagy katonai támadás esetén Áder Jánossal beköltözzön egy titkos bunkerbe.” (Telex–Direkt36)

Tehát megint egymást figyelték a kormány oszlopai, csakhogy ez nem ennyire egyszerű. Ugyanis az Elnöki Őrség nem egy civil szolgálat, a Készenléti Rendőrséghez tartozik, és egészen speciális a feladata, vagyis az, amit a fentiekben is olvashatunk: a köztársasági elnök és családtagjai védelme.

Sem több, sem kevesebb.

Mármost Áder Jánosnak vannak jó és rossz tulajdonságai, melyeket nem érdemes részleteznünk, de mint elnököt, megilleti a védelem – amint az összes többi köztársasági elnökünket is megillette, bár egyes mendemondákból úgy tudni, Göncz Árpád személyi biztosítása volt a legnehezebb. Ő ugyanis állandóan lelépett a testőrei elől, volt, hogy egyszerűen elindult a vödörrel levinni a szemetet (még a régi lakásában élt, de már elnök volt), vagy behívta az urakat kávézni, ebédelni... de ez rég volt, ma már hihetetlennek is tűnik. Akkoriban ezt a feladatot a Köztársasági Őrezred látta el.

Mit látunk? Azt, hogy a két megfigyelt személy a kormány legmegbízhatóbb híve, a legbizalmasabb feladatokat látták el, ráadásul szakmájuk, vagyis a személyi védelem nemzetközi szinten is elismert mesterei. Az egy dolog, hogy pontosan ugyanilyen kiválóan védték volna a tongai királyt vagy a kínai császárt is, ez csak annyit jelent, hogy tényleg a szakmájukkal foglalkoznak, ami a dolguk. De mi a jó Isten csodájának kellett őket megfigyelni?

Egyáltalán: mennyire és mennyi ideig figyelték őket?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.