2021. december 14., kedd

VĚRA JOUROVÁ: KÉSZEK VAGYUNK A LEHETŐ LEGHAMARABB CSELEKEDNI A JOGÁLLAMISÁG ÜGYÉBEN

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, MUNK VERONIKA
2021.12.14.


Nincs kétsége az Európai Bizottságnak afelől, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendelet teljesen jogszerű – mondta a Telexnek adott interjúban Věra Jourová, aki az Európai Bizottság alelnöke, egyúttal az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos is. Jourová azt mondja, nemcsak az uniós bírósági, végleges ítéletet, de a magyar kormány válaszait is megvárják a jogállamisági mechanizmus bevetése előtt. A készülődő, új európai médiaszabályozásról és arról is beszélt az alelnök, hogy tavasz óta nem beszélt a magyar kormány tagjaival.


December 2-án megjelent az Európai Unió Bíróságának (EUB) honlapján a főtanácsnoki állásfoglalás a Magyarország és Lengyelország által indított perben, amelyben a két kormány megtámadta az Európai Unió jogállamisági mechanizmusát. Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok szerint a luxembourgi székhelyű bíróságnak el kell utasítania a két ország keresetét, mert a mechanizmus megfelel az EU jogrendszerének, és tisztázottak a feltételei. A főtanácsnoki indítványok egyébként érdemben nem szoktak különbözni a végleges ítélettől. Ön hogy látja a januárban várható bírósági ítéletet a főtanácsnoki állásfoglalás ismeretében?

Nincs kétsége az Európai Bizottságnak afelől, hogy a költségvetési feltételrendszerről szóló rendelet teljesen jogszerű, és ezt egyértelműen kifejtette a Bíróságnak is a folyamatban lévő eljárás során. Persze Uniónk a jogállamiságon alapul, így ilyen ügyekben a bíróságok mondják ki az utolsó szót. Minden hatóság köteles tiszteletben tartani a bíróság ítéleteit. Ezt fogja tenni a Bizottság is, és elvárjuk, hogy minden más fél is így járjon el.

Most a főtanácsnok indítványa azt javasolja, hogy megalapozatlanság miatt utasítsák el a Lengyelország és Magyarország által benyújtott keresetet a rendelet megsemmisítésére. A főtanácsnok álláspontja és érvelése teljes mértékben összhangban van az alperesek, azaz az Európai Parlament, illetve a Tanács egybehangzó véleményével, melyet támogat az Európai Bizottság és az ügyben beavatkozó tíz tagállam is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.