2023. augusztus 8., kedd

KATONA TAMÁS: A KORMÁNYZATI AKCIÓK CSAK ELTERELNÉK A FIGYELMET A GAZDASÁG VALÓDI ÁLLAPOTÁRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.08.08.


Az egykori pénzügyi államtitkár kétli, hogy az árfigyelőnek, vagy a kötelező akciózásnak köszönhetően csökkenhet az év végére egy számjegyűvé az infláció. Katona Tamás közgazdász szerint ez egyszerűen gyakorlati okból következik be, semmi köze a Fidesz-kommunikációban varázsszernek beállított akciókhoz, de még csak ahhoz sem, hogy a miniszterelnök kettévágja, vagy egyebet csinál vele. A hívek persze elhihetik, hogy mindez Orbánnak köszönhető, de azért figyelhetnének arra is, hogy Magyarországon még mindig az Európai Unió átlagánál háromszor nagyobb a pénzromlás. A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány most megvalósítja mindazt, amivel Orbán az ellenzék győzelme esetére riogatta a népet.


A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint júliusban átlagosan csaknem nyolc százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára, az árfigyelő az elmúlt hónap tapasztalatai alapján, rendkívül hatékonynak bizonyult. Júliusban a 62 termékkategória termékeinek átlagára átlagosan 7,7 százalékkal mérséklődött. A tárca szerint az árak csökkenését a kormány által június 1-jétől elindított kötelező akciózás is támogatta, ráadásul a mértékét a kormány augusztus 1-től tízről 15 százalékra emelte. Valóban csodaszer az árfigyelő és a kötelező akciózás, ahogy állítják?

A kommunikációban igen, a gyakorlatban természetesen nem – állapította meg kérdésünkre Katona Tamás. A közgazdász hozzátette, eddig is voltak akciói az élelmiszerláncoknak, s ezután is lesznek. De az Orbán-hívőkkel sikerült elhitetni, hogy a miniszterelnök megakadályozta az infláció növekedését, sőt, letörte, ahogy ígérte januárban. Úgyhogy ez a kommunikáció az említett körben valószínűleg sikeres lesz, de a gyakorlatban természetesen az égvilágon semmi értelme nincs. A kereskedelmi láncok akciózása az árverseny része, de az, amit a minisztérium állít, hogy mennyivel csökkent az élelmiszerek ára, nem fog igazolódni. Az egyetemi tanár nem kétli, hogy ennek az propaganda-kampánynak a beindítása kommunikációs szempontból észszerű volt, hiszen a júliusi árindex lényegesen alacsonyabb lesz a júniusinál. Tavaly ekkor kezdődött a nagyarányú áremelés, ezt hívják a statisztikában bázishatásnak. Tehát most nem lesz 20 százalék az infláció, csak mondjuk 18 százalék, a tavalyi 20-hoz képest. Ezt a kommunikációs stáb jól felismerte, és most majd a kormány saját érdemének állítja be. Vagyis az, hogy csökken az infláció, és ez így is marad az év végéig, az a bázishatásnak köszönhető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.