2023. szeptember 14., csütörtök

A LAKOSSÁG SZÁMÁHOZ VISZONYÍTVA AZ EU ÖSSZES RÉGIÓJA KÖZÜL A MAGYAR ALFÖLDÖN TÖRTÉNIK A LEGTÖBB ÖNGYILKOSSÁG

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2023.09.13.


Nemzetközi összehasonlításban rengeteget javított Magyarország a rendszerváltás előtti és a 90-es években tapasztalt magas öngyilkossági rátához képest. A sztenderdizált adatok alapján ebben az időszakban még évente kb. 4000-en vetettek véget önkezűleg életüknek, ami nemcsak Európában, hanem világszinten is kimagaslónak számított. Azóta viszont a számok határozott esést mutatnak: ha nem is minden évben, de egyre csökken az öngyilkosságok száma az országban.

Igaz ez minden korosztályban, a nőkre és a férfiakra egyaránt. Ugyanígy megfigyelhető, hogy településtípustól függetlenül kevesebben lesznek öngyilkosok, viszont a területi különbségek nem csökkentek: a keleti országrészben tapasztalt öngyilkossági ráta nemcsak most, hanem hagyományosan, hosszú évtizedek óta jócskán felülmúlja a nyugati megyékét.

Ami az Európai Uniót illeti, az Eurostat legfrissebb, 2020-as adatai alapján 100 ezer lakosra vetítve Litvániában történik a legtöbb öngyilkosság (21,3), ezt követi Magyarország (17,1), Szlovénia (17) és Észtország (16,3). A legkevesebb öngyilkosság Cipruson (3,5) Máltán és Görögországban (egyaránt 4), Olaszországban (5,6) és Szlovákiában (6,9) történik.

Az öngyilkosságok számának alakulásáról a KSH műhelytanulmányában (pdf) részletesen értekezik Zonda Tamás, Paksi Borbála és Veres Előd, de a trendek változásának pontos okait a szakemberek sem ismerik. Befolyásolhatják őket olyan tényezők, mint a térség gazdasági teljesítménye, az iparosodás, a társadalmi fejlettség és összességében a lehetőségek a kitörésre. Rihmer Zoltán pszichiáter, neurológus és farmakológus szakorvos egy augusztusi interjúban elmondta, hogy a számok változásában közrejátszhatott az is, hogy egyre több mentális betegséget ismernek fel időben, még azelőtt, hogy a depressziónak fatális következményei lennének.

Zonda és munkatársai szerint viszont kár lenne az öngyilkosságok nagy részét kizárólag mentális betegségeknek betudni. 2013-ban megjelent munkájukban rámutatnak, hogy komplex társadalmi problémáról van szó, ami gyakran egyfajta menekülési út, és a szakértők öröklődő mintázatot sejtenek az öngyilkosságok előfordulási megosztottsága mögött...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.