2023. október 1., vasárnap

A MAGYAR NARANCS 2023/39. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS
Szerző: magyarnarancs.hu
2023.09.27.


A SZERK.

A SZERK.
Mindent jól csináltunk


„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

A SZERK.
Ki a mi barátunk?


„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

PUBLICISZTIKA

VÁRHEGYI ÉVA
Nicsak, ki hallgat?

Bankok és kormányok

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

EGOTRIP

EGOTRIP
Vajda Mihály: A ki(nem)végzett Szókratész

Eltűnt, majd megkerült

– Előkerültél, drága Szókratészem, jaj de jó. El nem tudtam képzelni, mi történt veled.

KÜLPOL

A HÁBORÚ MINDENNAPJAI
Herszoni történet


A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

AZ ÖRMÉNY–AZERI HÁBORÚ TÖRTÉNETE
Arcah végnapjai


Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

BELPOL

VENDÉGMUNKÁSOK A DÉL-ALFÖLDÖN
„Uram, nem csak fólia lesz itt

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.

BELMOZGÁSOK A FIDESZBEN EGY MINISZTERI KINEVEZÉS ÉS GÖD „VISSZAVÉTELE” UTÁN
Új szelek


Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"
Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom kommunikációs elnöke


A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

KÖNYV

KÖNYVMELLÉKLET
Eltűnés és halál órája


Minimum tizenegyes! a magyar narancs irodalmi sikerlistája – világirodalom

KÖNYVMELLÉKLET - INTERJÚ
„El akarta égetni”

Julie Otsuka író

A Buddha a padláson szerzőjének egy korábbi regénye is megjelenik magyarul. Az Amikor isten volt a császár című mű az amerikai japán közösség Pearl Harbor utáni internálását és a visszatérés időszakát tárja elénk. Festészet, kávézók, metrózás New Yorkban, japán humor és családi örökség egy helyen.

KÖNYVMELLÉKLET - INTERJÚ
„Hiszek népem erejében”
Narine Abgarjan író


Az örmény szerző előbb az orosz irodalmi életet hódította meg, de 2020-ra már Európában is a legfigyelemreméltóbb írók között emlegették – immár nálunk is a harmadik könyve jelenik meg. A Szimon a háború sújtotta Örményországban játszódik.

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
Otash és alvilág
James Ellroy: Általános pánik

„Legutóbb egy kisregényt jelentetett meg. (…) A főszereplő, egy Freddy Otash nevű alak, valóban létezett; hollywoodi magánnyomozó volt, aki a sztárok szennyesei után kutakodott.”

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
Guru ír
Rick Rubin: A kreatív folyamat. Az alkotás mint életmód


Annak ellenére, hogy Rick Rubin nem igazán tud semmilyen hangszeren játszani, és állítása szerint fogalma sincs, hogyan működik a keverőpult, mégis ő a világ egyik legsikeresebb producere és zeneipari mogulja.

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
A nehéz gyerekkor
Bret Easton Ellis: A szilánkok


A szerző egy interjújában arról beszél, hogy ő még emlékszik arra, amikor az irodalom nem tükör volt, hanem ablak, és hogy ő sem saját magát szeretné a művészeti alkotásokban visszatükröződve látni, hanem mások tapasztalatait.

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
A kegyetlen mondanivaló
Amanda Gorman: Ne kérdezd, kik vagyunk


Joe Biden amerikai elnök 2021. január 20-i beiktatási ünnepségének reggelén még viszonylag kevesen ismerték az akkor huszonhárom éves, Los Angeles-i fekete költőnőt, Amanda Gormant.

KÖNYVMELLÉKLET - VISSZHANG: KÖNYV
Alex Donovici: Csudi, a pacsirta (1. és 2. rész)


A kis erdei madár élete szörnyűségesen kezdődött

KÖNYVMELLÉKLET - VISSZHANG: KÖNYV
Nagy mesterek remekművei; Népek zenéi


A csak Pepe-sorozatként emlegetett Magali Le Huche-féle zenélős könyvek az elmúlt években a gyerekek kedvenceivé váltak.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Feladatmegoldás
Megrendelt emlékezet. Magyar kiállítások Auschwitzban, 1960/1965


Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

SZÍNHÁZ
Címszereplők
Medea gyermekei


Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

FILM

INTERJÚ
„Senki sem akar Hollywoodban élni”
Michael Jamin forgatókönyvíró


Ma forgatókönyvíróként könnyebb betörni Hollywoodba, mint pár évtizede, ám sokkal nehezebb belőle megélni – állítja az Egy kapcsolat szabályai, a Beavis és Butt-head és számos egyéb mű forgatókönyvírója, aki szerint a streamingplatformok fenekestül felforgatták a filmipart, ám közben az írók fizetését elfelejtették megreformálni. Interjú az írósztrájk amerikai résztvevőjével.

RÉS A PRÉSEN
„Fel kellett nőnünk”


Nyári Ádám rendező, a Freeszfe hallgatója

TÉVÉSMACI
Medvepirítós


Amikor Sztupa és Troché egyszerre próbáltak elölről és hátulról behatolni, gondosan lezárt objektum fogadta őket.

ZENE

INTERJÚ
„Nem a tökéletességet keresem”
Elvis Costello énekes-dalszerző


Második magyarországi koncertjére készül Elvis Costello, és ez­úttal magával hozza Steve Nieve billentyűst is, akivel már több mint négy évtizede együtt dolgozik. A 69 éves angol énekes-dalszerző Zoomon mesélt nekünk a Szomorú vasárnapról, Paul McCartney-ról és a kedvenc foci­csapatáról.

MI A KOTTA?
Zene protézisre


Klasszikus zenei programajánló a 2023/39. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: KONCERT
Roberta Gambarini és a Budapest Jazz Orchestra


A 25 éves zenekar jubileumi évadjának második koncertjét a Müpában adta.

VISSZHANG: FILM
Koreeda Hirokazu: Szörnyeteg


A néző az első pillanattól fogva gyanakodva néz a vászonra: mire utal a cím, ki itt a szörnyeteg?

VISSZHANG: LEMEZ
Ligeti: Études / Capriccios – Han Chen


Az ázsiai zongoristák robotikus ügyességét egyre jobban ismerik és rettegik az európai klasszikus zene bölcsőjében is.

VISSZHANG: KÖNYV
Réz András: Lukrécia papucsai


A tanárhiány miatt az iskola egy földönkívülit alkalmaz helyettes kémiatanárként.

VISSZHANG: FILM
A Million Miles Away


A földműves migránsok gyermeke­ként született, mexikói származású asztronauta története bizonyítja, hogy valóban az élet írja a legjobb forgatókönyvet – a rendezést azonban rendre halandókra bízza…

VISSZHANG: LEMEZ
Explosions in the Sky: End


A texasi Explosions in the Sky katartikus miniszimfóniákként jellemzi a saját szerzeményeit.

VISSZHANG: FILM
Üldözöttek


Európa tetején vagyunk, a francia–olasz határnál, a Mont Blanc közelében.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2023/39.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/39.

Rövid hírek: lassított öregedés, mély álomban...

Snoblesse Oblige 2023/39.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/39.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Illúziók emléke”
Rainer M. János történész


A magyar értelmiség színe-java évtizedeken át próbálkozott az elhibázottnak tűnő szocialista kísérlet újratervezésével, hol állami megbízásból, hol magánszorgalomból. Új könyvében egykor fontosnak tűnő gondolatkísérleteket idéz fel a jelenleg már csak informálisan létező 1956-os Intézet vezetője.

ÖTVEN ÉVE TÖRTÉNT: A PINOCHET-PUCCS
A kibernetikus szocializmus halála


Az idén nyilvánosságra hozott dokumentumokból hivatalosan is kiderült: amerikai kormányzati és titkosszolgálati támogatással buktatták meg Allende chilei elnök hatalmát. Mindez nem változtat azon a tanulságon, hogy többségi támogatás nélkül a radikális reformok tragédiába fordulhatnak.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Nyár vége, ősz eleje


Tojásos-lecsós padlizsánpástétom

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Autók


Az olyan épület, mint amilyen a szakmunkásképző volt, feltűnő látványosságnak számított.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.