2023. szeptember 30., szombat

ROBERT FICO PÁRTJA NYERTE A SZLOVÁKIAI PARLAMENTI VÁLASZTÁST

TELEX
Szerző: KÖRÖMI CSONGOR
2023.10.01.


- A szinte végleges eredmények alapján Robert Fico volt miniszterelnök pártja, a Smer nyerte az előrehozott szlovákiai parlamenti választást.


- Mögötte a baloldali-liberális Progresszív Szlovákia (PS) áll, Peter Pellegrini szociáldemokrata pártja, a Hlas pedig a harmadik.

- A Focus intézet és a Markíza televízió által szombat este közzétett exit poll még a PS-t jelezte előre a választás győztesének.

- A magyar kormány által megtámogatott Szövetség közel volt hozzá, de az 5 százalékos küszöb alatt maradt, így 2020 után megint nem jutott be magyar párt a pozsonyi parlamentbe.

- 99,20 százalékos feldolgozottság alapján hét párt lesz ott a törvényhozásban.

- Innentől a kérdés az, milyen koalíciót tud kötni Fico vagy pedig a mögötte végzett pártok. Három vagy akár négypárti koalíció is jöhet.

Szombaton előrehozott parlamenti választást tartottak Szlovákiában, a szlovák választási iroda adatai szerint pedig 99,20 százalékos feldolgozottságnál Robert Fico volt kormányfő pártja, a Smer – Szlovák Szociáldemokrácia nyerte meg a választást 23,32 százalékkal.

Mögöttük a baloldali-liberális Progresszív Szlovákia (PS) – amit a Markíza televízió szombat este közzétett exit poll felmérése még a választás nyertesének vetített előre – 16,99 százalékkal lett második, míg Fico egykori párttársa, Peter Pellegrini volt miniszterelnök, 14,99 százalékra számíthat szociáldemokrata pártjával, a Hlas-szal (Hang).

Az eredmények szerint szövetségben indulva bejutott a parlamentbe Igor Matovič exkormányfő pártja, az Egyszerű Emberek (OL'aNO) is 9,03 százalékkal – magabiztosan megugorva a koalíciók elé felállított 7 százalékos küszöböt. A többi pártnak csak 5 százalék kell a bejutáshoz, ez alapján ott lesz még a fentieken túl a pozsonyi parlamentben

- a kereszténydemokrata KDH 6,91 százalékkal,
- a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 6,19 százalékkal,
- és a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,67 százalékkal.

A szintén szélsőjobboldali Republika a bejutási küszöb alatt maradt a maga 4,8 százalékával.

A magyar kormány által támogatott Szövetség pedig a 4,47 százalékos eredményével szintén nem jut be a pozsonyi parlamentbe. Bár a részeredmények alapján egy ponton még úgy tűnt, a pártnak lehet némi esélye a bejutásra, a feldolgozottság növekedésével egyre jobban távolodtak a bejutási küszöbtől. A másik két magyar erő, a Modrí–Most-Híd közös lista és a Magyar Fórum egyaránt fél százalék alatti eredményt ért el...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.