2023. október 30., hétfő

AZ ÖNKORMÁNYZATOK SEMMIRE JÓRA NEM SZÁMÍTHATNAK AZ ÚJ TÖRVÉNYTŐL – BEZZEG MÉSZÁROS LŐRINC...

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.10.30.


„Katasztrófa! Az pedig nevetséges, hogy miközben Mészáros Lőrinc cégei üptre visznek mindenféléket, mindenféle szörnyű árakon, addig az önkormányzatokat ezzel is próbálják megfojtani.” Ez a gyors véleménye Witthinghoff Tamásnak az állami beruházásokról szóló törvényről, amelyet a parlament szerdán – második nekifutásra – elfogadott. A budaörsi polgármester szerint az eljárásban olyan szervek kapnak szerepet, amelyek – az eddigi tapasztalatok szerint – lassan működnek, „ami pedig biztosan nagyon nehéz helyzetbe hozza ez az önkormányzatokat”. De nem csak ezzel, hanem az új építészeti törvénnyel is komoly problémák vannak – tette hozzá.


Mint arról a Hírklikk is beszámolt, szerdán fogadta el a parlament – 133 igennel, 38 nemmel, 13 tartózkodással – a Lázár János építési miniszter által jegyzett törvényjavaslatot, pontosabban annak újabb verzióját. Ez a legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve európai uniós forrásból finanszírozott építési projekteket állami beruházásként definiálja és azokra vonatkozik. Az eredeti, júliusban megszavazott törvényt Novák Katalin államfő az Alkotmánybíróságra küldte, a testület pedig alaptörvény-ellenesnek minősítette egyes rendelkezéseit és megsemmisítette. Az Ab azt állapította meg, hogy a jogalkotó általános felhatalmazást adott a törvénytől való eltérésre, ám nem beazonosítható, hogy pontosan mely szabályok alól, milyen feltételek mentén, így a miniszteri hatáskör terjedelme, korlátai nem tisztázottak, nem megismerhetők, nem kiszámíthatók. Ezután került ismét az országgyűlés elé a törvénytervezet 2.0 verziója, amibe egy olyan módosító került be, amely elvben szigorít az általánosabb felhatalmazó rendelkezésen, s a beruházásért felelős miniszter helyett a kormány jogává teszi a mentesítések engedélyezését.

Jellemző amúgy a törvény szellemére, hogy Vitézy Dávid, az Orbán-kormány korábbi közlekedési államtitkára a napokban úgy fogalmazott a Telexen publikált véleménycikkében, hogy az „Budapest és más magyar nagyvárosok szempontjából érdemi és indokolatlan centralizációt tartalmaz: miniszteri hatáskörbe vonná gyakorlatilag az összes európai uniós forrásból megvalósuló városi, települési szintű beruházást, legyen az közlekedés-, közmű- vagy köztérfejlesztés, vagy bármilyen más infrastrukturális beruházás.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.