2024. február 25., vasárnap

MINDEN, AMIT A NÉMETORSZÁGI FŰLEGALIZÁCIÓRÓL TUDNI SZERETNÉL

DROGRIPORTER
Szerző. SÁROSI PÉTER
2024.02.25.


Áprilistól legális a fű Németországban - de vajon mit jelent ez a gyakorlatban? Ki, hol, mikor, hogyan szívhat, termeszthet, vásárolhat? A Drogriporter részletes ismertetője következik.

Február 22-én a német parlament nagy többséggel megszavazta azt a tövénymódosítást, ami az első lépés a nem gyógyászati célú kannabisz fogyasztásának és forgalmazásának legalizációja felé. Németország egy majdnem száz éves emberkísérletnek vet véget, hiszen a kannabisz fogyasztása és forgalmazása 1929 óta volt betiltva. Az ún. közlekedési lámpa koalíció (a liberálisok, szocdemek és a zöldek) kormánya azonban 2021-ben elhatározta, hogy véget vet a tilalomnak. Az eredeti tervek teljesen legális fűpiacot vizionáltak, az észak-amerikaihoz hasonló szabályozási modellel, ahol a füvet legális cégek termeszthetik és forgalmazhatják boltokban. A társadalmi vita során azonban a tervek sokat változtak.

A Bundestag által végül elfogadott törvény egy ennél "puhább", kevésbé kommercializált legalizációs modellt valósít meg, két lépésben. Ennek a folyamatnak az első lépéséről, a kannabisz otthon termesztésének engedélyezéséről és a kannabisz egyesületek létrehozásáról döntött a Bundestag február 22-én. Egyben elutasította a szélsőjobboldali AfD párt javaslatát, ami elvetette volna a nem-gyógyászati célú legalizációt, és csupán a gyógyászati felhasználásról kezdeményezett volna tudományos vizsgálatot.

Miért döntött Németország a legalizáció mellett?

A hivatalos indoklás szerint a jelenlegi tiltó kannabisz-politika kudarcot vallott. Egyrészt mert hiába emészt fel rengeteg erőforrást és börtönöz be sok embert, nem volt képes visszaszorítani a kannabisz-fogyasztását. A statisztikák szerint mintegy 200 ezer ember ellen indul évente büntetőeljárás kannabisz miatt, tízből nyolc kannabisz miatt előállított ember szimpla fogyasztó.

A németországi kannabisz-piac a világon az egyik legnagyobb: a becslések szerint mintegy 4 millió ember fogyaszt el 400 tonna kannabiszt évente, körülbelül 4-6 milliárd euró bevételt generálva az illegális piacnak.A német döntéshozók szerint ha már egyébként is ilyen sokan használnak, teljesen irracionális ezt a piacot a bűnszervezetekre bízni. Az utóbbi években az illegális piacon ráadásul olyan anyagokkal ütik fel a kannabiszt (pl. szintetikus kannabinoidok), amelyek fogyasztása jóval kockázatosabb lehet, mint a természetes növényé. A díler nem kér személyit, és nem biztosít minőséget - a legális piacon minderre lehetőség nyílik.

A legalizáció célja a közbiztonság és a közegészség javítása azáltal, hogy az állam ellenőrzését kiterjeszti a kannabisz-piacra. A vélekedések szerint ezáltal erőforrásokat spórol meg az állam, míg vissza lehet szorítani a kannabisz illegális piacát, annak minden ártalmával együtt. A kannabisz kevésbé lesz hozzáférhető a fiatalkorúak számára.

Hogyan tervezik a legalizáció folyamatát Németországban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.