2016. április 4., hétfő

EZERARCÚ PITYPANG: A TAVASZI FÁRADTSÁG LEGJOBB ELLENSZERE

URBAN HERBALIST BLOG
Szerző: u.h.
2016.04.03.


Gyerekként csak a pitypangból (más néven: gyermekláncfű/ kutyatej) készült koszorú és a messze szálló hófehér "selyempehely-takaró" érdekelt, egy- egy játszótéri délután. Városi lányként pedig egész egyszerűen nem is érdekelt a természet. Aztán felnőtt fejjel már meghallottam a hívó szavát és ennek a blognak köszönhetően már azt is tudom, hogy a gyermekláncfű sokkal több, mint mindent túlélő gyomnövény a betonutak szélén. Annyi dologra jó, hogy egy bejegyzés nem is elég neki, de mivel a GOOGLE a legjobb barátunk, könnyűszerrel utánaolvashat bárki, akit valóban érdekel egy igazán kreatív gyógynövény. Számomra ez a növény már inkább Chuck Norrishoz hasonlítható. Mindent túlél, mindenhol megkapaszkodik, mindenhol terem.

Röviden: a pitypangnak minden része orvosság. Nem mindegy ugyan, hogy meddig szedjük és mikor, fontos, hogy melyik részét tárazzuk be a bimbózás, virágzás és az elvirágzás szakaszában. Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát. A gyermekláncfűből készült táplálékkiegészítők álta­lában vagy a növény édes gyökértörzsét és karógyökerét tartalmazzák, vagy a leveleit, habár az egész növény, virágzatával együtt értékes és gyógyhatású.

MIRE JÓ?
 
Az egyik legszívósabb és legszaporább gyomnövényként ismert gyermekláncfű levelei és gyökerei vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok; hatóanyagait főleg emésztési problémákra és májbántalmakra alkalmazzák.
 
  • a gyermekláncfű gyökér elősegíti az emésztést azáltal, hogy az epe termelését és kiválasztását serkenti
  • a gyökér csökkenti az endometriosis tüneteit és a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat
  • a pitypanglevél vízhajtó hatású magas Kálium tartalma miatt
  • levele és virágzata is tele van vitaminokkal A, B, C és D, valamint ásványi anyagokkal, mint a vas, kálium és cink
  • a növény számos olyan betegség kezelésére alkal­mas, melynek során a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani
  • vértisztító hatású: köszvény és reuma esetén is segít,  egy 3-4 hetes kúra, melyhez a friss szár levelit használjátok, elmulasztja a nyirokcso­móduzzanatokat
  • gyökere erősíti a májműködést: hasznos gyógynövény a májgyulladás kezelésére is

  • ITT OLVASHATÓ

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.