2016. július 4., hétfő

A DIÁKFEJEDELEM

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.07.04.


13 éve a Szegedi Egyetem hallgatója, 12 éve regnáló HÖK-vezető. Egyszer, két félévre felfüggesztették a hallgatói jogviszonyát, eltávolítani azonban nem tudták, mert volt „tartalék szakja”. Sokak szerint hallgatói jogviszonyának szüneteltetése közben is ő irányította a szervezetet, persze, csak a háttérből. Mire a felsőoktatási törvény módosítása – melynek értelmében 4 évnél tovább nem lehet valaki HÖK-ös tisztségviselő - elérte volna őt, addigra kikérte az EMMI véleményét arról, maradhat-e EHÖK-elnök. Szerinte igen, az egyetem 12 dékánja szerint nem. Török Márk nem éppen felemelő portréja.
 
Török Márk nevéhez fűződik többek közt egy hallgatói lázadás kifullasztása, valamint a Hallgatói Térítési és Juttatási Bizottság megalakulásának megakadályozása, melynek értelme az volt, hogy az EHÖK határozhassa meg a szociális ösztöndíjak kiosztásának kritériumait – egyébként szabálytalanul. Az, hogy a Szegedi Egyetem HÖK-irodájának címére több céget is bejegyeztek, nem tudott a nevéhez fűződni, mert ő maga nem szerepelt a cégadatok között. A cégek tulajdonosai közt egyébként több egyetemi alapítvány is található – a nyomozás ismeretlen tettes ellen indult, megvádolni máig nem tudtak senkit.
 
A többi ügyhöz képest eltörpülő szabálysértésért – többek között tiltott helyen való dohányzásért - Török ellen indult fegyelmi ügyet Badó Attila hallgatói ügyekért felelős rektorhelyettes vitte végig. „Pozícióját a szabályzat átalakításával előbb kiürítették, majd megszüntették.” – írta a Népszabadság, hozzátéve, hogy azóta az EHÖK nélkül nem lehet retorziót alkalmazni hallgató ellen, sem tanulmányi sem fegyelmi ügyben. Nem ez volt az első eset, hogy a Török által vezetett EHÖK az egyetem oktatóinak sorsát döntötte el: a rendre tömbben szavazó hallgatók a megosztott Szenátust pozíciók tekintetében is erősen befolyásolták...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.