2016. július 4., hétfő

ÚJABB DRÁMAI FORDULATOK A "RÖSZKEI ZAVARGÓK" ÜGYÉBEN

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.07.04.


Múlt pénteken nyolc első fokon elítélt, ún. „röszkei zavargót” helyezett menekültügyi őrizetbe a bevándorlási hivatal. Vagyis a bíró döntésével szemben továbbra is rács mögött maradtak. Hatan közülük ma mégis szabadulhattak. Mindannyian a Helsinki Bizottság ügyfelei már.
 
Három napja hirdettek első fokú ítéletet az ún. „röszkei zavargók” elleni bűnperben. A 10 vádlott mindegyikét bűnösnek találták tömegzavargás tagjaként elkövetett határzár-sértésben. Mindegyiküket szabadságvesztésre és kiutasításra ítélték. Lassan 10 hónapja voltak már fogva tartva, így Arany János, a Szegedi Járásbíróság bírája úgy találta – egy vádlott kivételével, aki három év letöltendő börtönt kapott –, fogva tartásukra nincsen már szükség.
 
Mindegyik vádlott és az ügyész is fellebbezett. Így az ítélet nem jogerős. De a meghurcolt emberek néhány percig úgy hihették, hogy legalább szabadulhatnak már. Csakhogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) úgy döntött, hogy a menedékkérő külföldiek mindegyikét 72 órára menekültügyi őrizetbe helyezi. Csöbörből vödörbe. Merthogy az őrizetet végrehajtó fogdát, a „menekültügyi őrzött befogadó központot” és a börtönt a fogvatartott szempontjából gyakorlatilag semmi sem különbözteti meg egymástól. A mélységesen csalódott nyolc embert rabomobilba tették, ötüket Békéscsabára, hármójukat Kiskunhalasra szállították át...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.