2017. március 31., péntek

LEX BARÁTOK ÉS ELLENSÉGEK - FIDESZES TÖRVÉNYKEZÉS A HELYZETBEHOZÁSHOZ VAGY ÉPPEN A LESZÁMOLÁSHOZ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.03.31.


A kormánypárt egyre több és több olyan jogszabályt fogadott el, vagy akar elfogadni, amelyek célja mindössze annyi, hogy kedvezzen, vagy éppen ellenkezőleg, nehéz helyzetbe hozzon bizonyos személyeket és/vagy üzleti köröket. Menekültek hiányában most más ellenségek kellenek, akikkel szemben keményen fel tud lépni a kormány: a törvénykezés segítségével ejtenének csapásokat a multikon, a szabad médián, és persze Soros Györgyön, a patás ördögön.

Lex CEU
Kedd este jelent meg az a Balog Zoltán által beadott törvényjavaslat, amely gyakorlatilag lehetetlenné tenné a CEU számára, hogy eddigi formájában tovább működjön Magyarországon. A neves egyetem elleni fellépés „teljesen érthető”: az intézmény fenntartója a Budapesti Közép-európai Egyetem Alapítvány, amelyet 1991-ben a Soros György által létrehozott, New York-i székhelyű Open Society Found hozott létre. Hogy az ellehetetlenítés a törvényjavaslat alapján hogyan fog végbemenni, arról részletesen többen is írtak már. A lényeg, hogy a kormány szigorítani akarja azokat a szabályokat, amelyek alapján külföldi egyetemek Magyarországon működhetnek. Amelyik intézmény nem lesz képes teljesíteni a törvényjavaslatban leírtakat, nem kap működési engedélyt, és 2018 szeptemberétől már nem indíthat képzést. A 2020/21-es tanévig befejezheti a már megkezdett programokat, hogy a hallgatók ne járjanak rosszul.
Az igaz, hogy a törvényjavaslat szövegében és szűkszavú indoklásában egy szó sem esik az amerikai CEU-ról, de nyilvánvaló, hogy főleg rá vonatkozik. Ezt így értelmezi az intézmény elnök-rektora, Michael Ignatieff is abban a levélben, amelyet tanárainak, hallgatóinak és volt hallgatóinak írt. A hvg.hu által látott és ismertetett rektori üzenet lényege, hogy a törvényjavaslat egyértelműen a CEU létét veszélyezteti. Ignatieff időközben találkozott Palkovics Lászlóval, az oktatásért felelős államtitkárral is, aki azonban világossá tette, hogy a kormány nem látja indokoltnak a törvényjavaslat visszavonását. A CEU bezárása az egész országnak ártana: az ország egyik (ha nem a legjobb), nemzetközileg is elismert egyetemét üldöznék el az országból. (Hogy mennyire hasznos és értékes intézményről van szó, arra jó példa, hogy pl.: Vilnius bejelentkezett a CEU-nál, hogy szívesen látnák őket.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.