2017. május 18., csütörtök

HAVERI ALAPON OSZTJÁK A KÉK LÁMPA ENGEDÉLYEKET: AZ ÁNTSZ HALLGAT, A RENDŐRSÉG MOSSA KEZEIT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.05.18.


Az Átlátszó által megkérdezett volt parancsnok szerint haveri alapon osztják a kék lámpa engedélyeket: ez az oka annak is, hogy ha valaki visszaél a megkülönböztető jelzés használatával, akkor nem kell tartania attól, hogy eljárnak vele szemben. Az Átlátszó is kapott megkülönböztető jelzéssel szabálytalankodó autókról készült képeket, és ezek alapján megpróbáltuk kideríteni, ilyenkor mit lépnek az illetékes hatóságok. Kiderült, hogy semmit. 

A főváros IX. kerületében megmutatkozó zűrös közállapotokról és visszaélésgyanús ügyekről számolt be a 444 nem rég két cikkben is. Ezek közül a második részben foglalkoztak azzal, hogy egy társaság tagjai minden szabályra fittyet hányva, kék lámpás autókkal úgy parkolnak – teljesen szabálytalanul –, ahogy éppen kedvük szottyan: például várakozni tilos közlekedési jelzőtábla hatálya alá tartozó területen is.

Pedig elméletben akár kétmillió forintra is büntethetik azt, aki „a közterületet rendeltetésétől eltérően használja”, mondjuk fűre parkol.

A 444 által megnevezett kiváltságos személy Rudits Tibor, aki „a Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület alelnöke, egy csapatban vitorlázik Bácskai János polgármesterrel”. A férfi azzal indokolta, hogy kék villogóval ellátott autókkal közlekednek a kéményfelújítással foglalkozó cégének munkatársai, hogy szabadidejükben karitatív mentőtevékenységet is végeznek, vagyis állandóan készenlétben állnak a mentésre. A villogó pedig „be is lenne folyamatosan kapcsolva, ha az nem merítené túlzottan az akkumulátort”.

A megkülönböztető jelzésként használt szirénák és matricák azonban nem jogosítanak fel tiltott helyen történő vagy ingyenes parkolásra. Rudits Tibor és társai akkor járnának el törvénytisztelő állampolgárok módjára, ha a kék lámpát csak a különböző rendezvényeken végzett mentőorvosi biztosítás ellátásához használnák, nem pedig közterületeken való parkoláskor.

A rendőrségnél érdeklődtünk az ominózus autók megkülönböztető jelzésére vonatkozó engedélyek kiadásáról és ellenőrzéséről. Kíváncsiak voltunk arra, ki, mikor és mi alapján kérelmezte a kék lámpa használatát, kitől kapták azt meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.