2017. május 18., csütörtök

A CEU-ÜGY ELVISZI A FIDESZ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.18.


A Závecz Reserch tette közzé május elejére vonatkozó közvélemény-kutatását. Ebből pedig több érdekes dolog is kiderült. A Závecz ugyanazt mérte, mint az alig egy hete kijött kutatásában az Integrity Lab: bár országosan nem zuhant be a Fidesz támogatottsága, de Budapesten nagyot zuhant a kormánypárt, ezt pedig a kistelepülésen élők ellensúlyozzák, de az utóbbiakban a Jobbik is erősödött. Csakhogy a Budapesten és nagyvárosban élők szavazati hajlandósága sokkal magasabb, illetve ha valamilyen baloldali összefogás meg tudja nyerni a budapesti körzetek többségét, akkor nagyon nehezen lehet meg a Fidesz kétharmada.

Bár tudománytalan egy kutatásból, és sok hipotézist feltéve mandátumot becsülni, most a Závecz kapcsán mégis megteszem, használva Róna Dániel mandátum-kalkulátorát: ha a 2014-es összefogás pártjai együtt indulnának, a Závecz májusi teljes népességbeli adatai alapján csupán 9 mandátummal lenne meg a Fidesz többsége a parlamentben, és 24 hiányozna a kétharmadhoz. Ez pedig azt jelenti, jelenleg közelebb vagyunk (legalábbis eszerint a kutatás szerint) a Fidesz-KDNP önálló, koalíció nélküli kormányzásának az elbukásához, mint a kétharmadhoz.

Persze 11 hónap van még a választásokig, nem tudjuk hogy alakul az ellenzék koalíciós egyezkedése, és a többi kutatás ennél jobb eredményt mutat a kormánypártnak. Bár másik két kutatónál az április végi adatok alapján szintén nem volt kétharmada a Fidesznek. De sok minden változhat.

Azt viszont most is bátran kijelenthetjük, nem igaz, hogy a jelenlegi választási rendszerben, a jelenlegi egyéni körzethatárokkal (hiszen ezeket is beleszámítja a becslés) ne lehetne megverni, térdre kényszeríteni a Fideszt. Bár a rendszer igazságtalan és a kormánypártnak kedvez, de ebben a rendszerben is le lehet győzni a Fideszt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.