2018. január 15., hétfő

ESÉLY AZOKNAK A GYEREKEKNEK, AKIKET SENKI NEM AKAR ÖRÖKBEFOGADNI

ZOOM
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2018.01.14.


Magyarországon még mindig érzékeny téma a roma és a fogyatékkal élő gyermekek örökbefogadása. A kormány január elsejétől fontos változásokat vezetett be, melytől azt remélik, hogy megváltozik a leendő szülők hozzáállása.

Legyen újszülött, lehetőség szerint szőke, kék szemű, na és persze teljesen egészséges – kicsit sarkítva így lehet jellemezni azt, milyen gyermeket szeretnének a legtöbben örökbe fogadni Magyarországon. Ez persze természetesen túlzás, de tény, hogy – mint korábban azt az Index cikke is hangsúlyozta – egy 2015-ös szociológiai tanulmány szerint a vizsgált kérelmezők 66 százaléka kizárta, hogy roma gyereket fogadjon örökbe.

Nem jobb a helyzete a valamilyen fogyatékkal élő kicsiknek sem, de már az is hátrányt jelent, ha valaki idősebben kerül a gyermekvédelmi rendszerbe. Még az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül működő Népesedés- és Gyermekügyi főosztály nemrég kiadott anyaga is elismeri: a gyermekotthonokban nevelkedő kicsik mindössze

70 százalékának van arra ténylegesen lehetősége, hogy örökbefogadó családban nevelkedjen.


A többieknek pedig sajnos maradnak az intézmények, márpedig 30 százalék ebben az esetben igen magas arány.

Ezt a trendet jelzik a Központi Statisztikai Hivatal adatai is. A rendelkezésre álló statisztikák szerint Magyarországon évente átlag 2000 gyermeket tartanak nyilván örökbe fogadhatóként. A szám 2005 és 2011 között szinte egyáltalán nem változott, mivel körülbelül ugyanannyian kerülnek be a rendszerbe, mint ahány gyermeket magukhoz vesznek. Utóbbi 2011-ben 808 gyermek esetében teljesült, azóta ez a szám lassan, de folyamatosan emelkedik.

Árulkodó viszont az, hogy örökbe fogadható gyermekek között igen magas a 10 évnél idősebbek és a fogyatékkal élők aránya. 2011-ben az így nyilvántartott kicsik
  • 36,6 százaléka valamilyen fogyatékkal élt,
  • 69, 3 százaléka tíz évnél idősebb,
  • a 3 év alattiak aránya pedig 6,7 százalék.
Valamit tenni kell:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.