2018. február 17., szombat

FOGALMUNK SINCS, HÁNY MENEKÜLT GYEREK BOLYONG A VILÁGBAN

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.02.16.


- A menekültek több mint fele 18 évesnél fiatalabb

- Pontos adataink azonban nincsenek arról, hány gyermek kényszerült otthonának elhagyására
- Márpedig enélkül még nagyobb veszélynek vannak kitéve

2016-ban több mint 12 millió gyermek élt szerte a világban menekültként vagy menedékkérőként. Becslések szerint további 23 millió gyermek lehet úgynevezett belső menekült – akit valamilyen háborús konfliktus (16 millió gyermek) vagy természeti katasztrófa (7 millió gyermek) űzött el az otthonából, de valahol a saját országában talált biztonságra.

Világszerte összesen 65,5 millió ember élt otthonától elszakítva 2016 végén, ami 300 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A menekültek száma 22,5 millió fő volt (a legtöbben, összesen 5,5 millióan Szíriából menekültek el a háborús konfliktus elől). A belső menekültek száma 40,3 millió volt, félmillióval kevesebb, mint 2015-ben, a helyzet e tekintetben Szíriában, Irakban és Kolumbiában volt a legsúlyosabb. A probléma azonban továbbra is világszerte óriási, az otthonukból elűzött emberek kétharmada belső menekült. És van még további 2,8 millió menedékkérő a világban, akik elhagyták országukat, és nemzetközi oltalomért folyamodtak.

2016-ban 80 gyermekből 1 kényszerült elhagyni az otthonát valamilyen háborús konfliktus miatt.

Ám ezek csak becslések, valójában ugyanis fogalmunk sincs, hogy hány menekült gyermek él távol a szülőhazájától.

Az UNICEF, az UNHCR, az IOM, az Eurostat és az OECD közös cselekvési tervet dolgozott ki azért, hogy végre globális képet kaphassunk a migrációs folyamatokról.

A következő problémákra igyekeztek rámutatni:
- A menekültek mindössze 56 százalékáról vannak feljegyezve életkori adatok – vagyis csak kicsit több mint a felükről tudjuk, hogy hány évesek.
- A belső menekültek alig 20 százalékának ismerjük az életkorát.
- Az egyes befogadó országok közel negyede nem közöl korosztályos adatokat a befogadottakról – az afrikai országok 43 százaléka nem vezet ilyen statisztikákat.

A szakemberek szerint a menekült és befogadott gyermekekről szóló pontos információk hiánya megfosztja az érintett gyermekeket a szükséges védelemtől és a nekik járó szolgáltatásoktól, ezért lenne fontos, hogy az egyes, menekült gyermekekkel foglalkozó szervezetek jobban koordinálják a közös munkát, és alaposabb, legalább hasonló szabályok szerint készített kérdőívekkel dolgozzanak.

Nagyon nehéz ugyanis a sokszor egymástól nagyban eltérő adatokat összevetni, illetve nehézkes sok esetben egyáltalán hozzájutni az adatsorokhoz – így pedig még nehezebb megfelelően gondoskodni a menekült gyermekekről.

Már csak azért is rettentő fontos lenne, hogy pontosabb képet kapjanak a menekülteket segítő szervezetek a migrációs trendekről, különös tekintettel az otthonukat elhagyó (pláne az egyedül menekülő) gyermekekről, mert fiatal korukból fakadóan sokkal kiszolgáltatottabbak felnőtt társaiknál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.