2018. március 11., vasárnap

DÜBÖRÖG A KAMPÁNY

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
20198.03.10.


Már egy hónap sincs a sokak szerint mindent eldöntő parlamenti választásig és most valóban elmondhatjuk azt, hogy néhány párt számára tényleg sorsdöntő választás lesz a mostani. El kell dönteniük azt, hogy a kellő támogatás hiánya mellett is hajlandóak lesznek-e arra, hogy tovább küzdjenek a választók megnyeréséért, vagy pedig sokkal gyümölcsözőbb elfoglaltság után néznek. Itt most az ún. egyszázalékos pártokra gondolok, amelyek közül némelyiket maguk a középpártok vetettek ki maguk közül. De a kormánypártok számára is sorsdöntő lehet ez a választás, mert megdönthetővé válhat a nyolcéves hatalma, amit az ellenzék már oly sóvárogva várt eddig is. De nézzük meg ezeket részleteiben is.

Ma az újabb közvélemény kutatási adatok szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség egyedül és megbízhatóan uralja a pártpreferencia mezőnyét. Egy, a Századvég által közreadott kutatási eredmény szerint, amelyet már a február 25-i vásárhelyi nagy Fideszes vereség után végeztek, a pártszövetség támogatottsága 36% volt a teljes populáció körében. Még ha beleszámítjuk azt, hogy ez a kutató cég a Fidesz szekértáborához sorolható, ezért kissé kozmetikázottnak tűnik ez a szám, akkor is igen nagy a különbség e között és az őket követő többi középpárt támogatottsága között. A Jobbik 8%-on, az MSZP-Párbeszéd pártszövetség szintén 8%-on áll. Ez utóbbi adat azért jelzésértékű, mert nem haladja meg a 10%-os parlamenti bejutási küszöböt, ami mindenképpen elgondolkodtató: érdemes volt-e az MSZP-nek a keblére ölelnie a Párbeszéd egyszázalékos pártját. A DK 5%-os, az LMP 7%-os, és azEgyütt 1%-os párt. A többi párt nem mérhető, legalábbis a Századvég kutatása szerint. Mindez azt jelenti, hogy ha az összes ellenzéki párt mérhető adatait összeadjuk, akkor sem haladja túl a kormányzó pártszövetség támogatottságát: 36% aránylik a 29%-hoz, ami azért nagy különbségnek tekinthető. Ha pedig ehhez hozzászámítjuk az egyfordulós választási rendszernek a „győztes mindent visz” jellegét, akkor az ellenzéki pártok számára nem sok siker jósolható meg.

Persze, ez csupán spekuláció, hiszen nem tudjuk azt, hogy a választók lelkében milyen folyamatok játszódnak le. Természetesen elképzelhető az, amint az a vásárhelyi választás során nyilvánvalóvá vált, hogy megelégelték a Fidesz ámokfutását a menekült-ügy kapcsán és egy földindulás szerű változás fog beállni. Mondom, ez nem zárható ki, de azért a közvélemény kutatási adatok meglehetősen jól mutatják a politikai palettán szereplő pártok közötti erőviszonyokat. S ha mindezt a kormány még további eszközök bevetésével tovább tudja növelni, akkor még inkább nőni fog a győzelmük valószínűsége. S a Fidesz minden eszközt megragad ehhez most is. Ezek közé tartozik például az, hogy egy új ellenségképet alakított ki. Míg korábban Brüsszel és szegény Soros György volt az ország ellensége, ma már megjelent egy újabb közellenség: az ENSZ. Történt ugyanis az, hogy ennek a szervezetnek készült egy olyan ajánlása, ami a menekültek befogadására vonatkozik. Ezt az ajánlást azonban a kormány kötelezettség gyanánt fogta fel, írta le, és úgy kommunikálja, hogy ezzel az ENSZ meg akarja sérteni a nemzeti szuverenitásunkat. Erről persze szó sincs, mert ami nem létezik, ti. a szuverenitásunk, azt nem lehet megsérteni. De az ENSZ ajánlása nem korlátozhatja azt a nemzeti hatáskörbe tartozó lehetőséget sem, hogy azt fogadjunk be, akit akarunk. Brüsszel és az ENSZ között az a lényegi különbség, hogy míg az előzőnek van joga előírnia a menekültek elosztását, addig az ENSZ-nek erre nincs felhatalmazása. Ezért tekinthető a kormánynak ez a harca szélmalomharcnak, hiszen végeredményben a semmi ellen küzd. Ám mindez arra jó alkalom, hogy a kormány éppen a választások előtt plakátok tömegével áraszthassa el az egész országot, mivel ez a tevékenység nem tartozik a plakáttörvény hatálya alá. Ez viszont azt involválja, hogy a választási kampány esélyegyenlőségét felborítják és a Fidesz felé billentik. Tehát az ellenzék ezen a téren is eleve vesztésre áll...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.