2018. március 31., szombat

ESÉLYVADÁSZOK - SEGÍTIK VAGY ÖSSZEZAVARJÁK AZ ELLENZÉKI SZAVAZÓKAT AZOK, AKIK MEGMONDANÁK A TUTIT?

168 ÓRA ONLINE 
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.03.31.


Mire van esély április 8-án? És főként kinek van bármire is esélye a kormányoldallal szemben? Az elmúlt hetekben átjárta a – főként balliberális – közbeszédet a legesélyesebb ellenzéki egyéni jelölt utáni áhítat, ám a választói döntéshozatalt a sok-sok segítő szándék, na meg a politikai manipuláció egyaránt összezavarhatja. Böcskei Balázzsal a taktikai szavazás, avagy a közvélemény-konstruálás taktikája nyomába eredtünk, s a „több mint tájékoztatás” okait feltárva az esélyes-diskurzus valódi esélyeire bukkantunk.

Rendszerváltás 2018, Közös Ország Mozgalom, V18, Számoljunk együtt!, 1 jelölt a változásért!, Taktikaiszavazás.hu, Viszlát, kétharmad!, Kire szavazzunk?, Orbánváltó, Pollo.hu – csak néhányat sorolunk az utóbbi hetekben, hónapokban megjelent, a szavazói matekot, azaz a taktikai szavazást terjesztő, azt befolyásolni kívánó, a legesélyesebb ellenzéki jelölt kapcsán javaslatokat vagy épp konkrét utasításokat adó internetes és közéleti csoportosulások közül.

Van olyan, amelynek minden szereplője vállalja nevét, sőt arcát, mások átláthatatlanul küzdenek a döntés átláthatóságáért. És akad olyan is, amely konkrét jelöltlistát közöl, igyekszik terjeszteni, elhitetni, ki győzheti le a Fideszt az egyéni választókerületekben.

Az országgyűlési választáson két szavazatunk van: egy listás és egy egyéni jelöltre adható. A taktikai szavazás lényege, hogy listás szavazatunkat kezeljük elvi szavazatként, és adjuk a számunkra legszimpatikusabb pártra; az egyéni szavazatunkat viszont – ha kormányváltást akarunk – kezeljük logikai voksként, és adjuk a saját választókerületünkben legesélyesebb ellenzéki jelöltre. Így több választókerület átbillenhet az ellenzék javára.

A választónak azonban 2018 tavaszán – részben a kamupártok burjánzása, részben az ellenzéki oldal szegmentáltsága miatt – szekérderéknyi jelölt közül kell kiválasztania azt az egyet, aki esélyes a Fidesz emberének legyőzésére.

Minden valószínűség szerint ha nincs előzetesen semmiféle tudása az erőviszonyokról, akkor az alapján fog dönteni, hogy melyik jelöltről, de leginkább melyik pártról mit hallott a kampányban. A politikai erők persze saját szempontjaik szerint igyekeznek befolyásolni a választói döntést, ám a bizalom és egy valóban erős kihívó ellenzéki párt hiányában rés támadt a pajzson. Megjelentek hát az elemzők és politikai aktivisták különös, gyakran megfejhetetlen szándékú és érdekű csoportosulásai, azt állítva: ők majd megmondják a tutit.

Nyilvánosságbefolyásolás vagy valódi esélyek? A többi között ezt kérdeztük Böcskei Balázstól. Az IDEA Intézet igazgatója, politikai elemző azt mondja, egyáltalán nem mindegy, honnan erednek az esélyességről szóló, a jelölteket, pártokat érintő információk. Vannak persze hiteles források, s vannak olyanok, amelyeket általában elfogadunk erős orientáló vagy befolyásoló erőként. Ilyen például a pártvezetők megszólalása, hiszen ők a szavazótáborokat irányba tudják fordítani akár visszalépésre, támogatásra, stratégiára és esélyekre vonatkozó kijelentésekkel is, főleg az „esélyesnél esélyesebb” körzetekben. De a pártvezetőknek iránymutatást kell adniuk azokban a választókerületekben is, ahol erősen kérdéses, hogy ki az igazán alkalmas a kormányoldal megszorongatására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.