2018. július 18., szerda

ÖT DOLOG, AMI TÉNYLEG SEGÍTHET HAZATÉRNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.07.18.



Vannak, akik beszélnek róla és vannak, akik csinálják, ráadásul sikerrel. Az előbbire szerintem mindenki tud példát hozni (…), az utóbbira most én hozok, ráadásul megfontolandó tanulságokkal – már ha lenne valaki, aki meg akarná fontolni. Hazatérni ugyanis legalább annyira nem ördögtől való dolog, mint elmenni, viszont cserébe legalább olyan nehéz is - segítség nélkül különösen.

Ha a hazatérésről, mint a határátkelés részéről beszélünk, akkor szerintem két országot érdemes közelebbről megvizsgálni: az íreket és a spanyolokat. Mindkét országból sokan mentek el, viszont elég nagy a visszatérők aránya is és nem véletlenül.

Mindkét országban ugyanis dedikált programok vannak a hazatérni kívánó határátkelők segítésére, és ezek nem merülnek ki annyiban, hogy néha egy-egy politikus elkiáltja magát, hogy gyere haza, és pláne nem elégednek meg annyival, hogy elmondják, már most is szuper minden, de majd még jobb lesz és akkor úgyis mindenki hazajön.

Mert ha nem segítenek, akkor nem jön. Rájöttek erre spanyolok is, akik annak ellenére tisztában vannak a tehetséges fiatal (és nem annyira fiatal) munkaerő hazacsábításának fontosságával, hogy például a munkaerőhiány még mindig kisebb náluk, mint Magyarországon. (Vagy a munkanélküliség nagyobb, ha valakinek így jobban tetszik.)

Így aztán a különböző régiók elkezdtek programokat kidolgozni (értsd: rendes programokat, nem amolyan „dobjunk oda félmillió eurót, aztán hátha hazajönnek páran, amit majd sikerként eladunk” ötletelést – persze mint hamarosan kiderül, erre is akad példa).

Az egyik sikeres program Castilla-La Mancha tartományban indult tavaly szeptemberben, és noha nem ígérgettek semmilyen extra anyagi ösztönzőt, alig 9 hónap alatt már ott tartanak, hogy a 264 jelentkezőből több mint 100 hazatért.

A programot a Volvemos.org oldal segítségével indították, ők szedték össze öt pontban, mi az, ami egy ilyen kezdeményezés sikeréhez szükséges. Talán érdemes átfutni nekünk is, ám előtte talán a legfontosabb gondolatot külön is kiemelném.

„Kétségtelen, hogy elég sokat ártottak a korábbi sikertelen kezdeményezések, mert azt sugallták, hogy a határátkelők nem akarnak hazatérni. Pedig ez nem így van, csak éppen a folyamat rosszul volt menedzselve” – nyilatkozta az El Diario helyi kiadásának Raúl Gil Benito, a Volvemos társalapítója.

Mint írtam, sikertelen kezdeményezés a spanyoloknál is akadt, Valladolid például szerény 8 millió eurót költött egy programra, amiből 17 külföldön élő spanyolt sikerült hazatérésre bírni.


Lássuk tehát, mi az az öt dolog, ami egy sikeres programhoz kell!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.