2018. október 18., csütörtök

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT MEGINT MEGALKUDOTT A FIDESZ TAGSÁGA ÜGYÉBEN, ORBÁN AZONNAL BE IS INTETT WEBERNEK (A HÁLA NEM POLITIKAI KATEGÓRIA) - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2018.10.18.


- Orbán ugyan fordítva ül a lovon, de ez csak egészen kicsit zavarja az európai konzervatívokat, akiknél a jelek szerint minden elvet felülírnak az európai hatalmi igények 

- A magyar kormány újabb kampányba fogott az EU ellen, kitiltja a hajléktalanokat a közterületekről, leállítja a genderszakokat, és vívja a maga kulturkampfját. Nem hátrált meg a CEU ügyében, ellenben megosztja a magyar zsidóságot

- Szegénységi bizonyítvány a magyar szociálpolitikának Münchenből

Le Monde

Az Európai Néppárt félreteszi bármiféle szankció lehetőségét a tekintélyelvűséggel vádolt Orbán Viktor ellen és nem akarja kizárni a politikust. Ezt az EPP főtitkára közölte Brüsszelben a tömörülés mini csúcsértekezlete után. Vagyis a kormányfő maradhat a konzervatívok soraiban. Ebből az következik, hogy a magyarok erős embere a jobboldal színeiben kampányol majd az EP-választás előtt, noha bírálói szerint fenyegeti az igazságszolgáltatás, a civil szervezetek és az egyetemek függetlenségét, miközben a szélsőjobb bálványozza a földrészen. A jó egy hónapja született strasbourgi elmarasztaló döntés óta ugyan a Benelux-tagpártok vagy a svéd jobboldal, de még Junkcer is a politikus eltávolítását sürgette, a Néppárt azonban, Merkellel az élen, most másként határozott.

Joseph Daul, az EPP elnöke elárulta, hogy igen nyílt vita zajlott, de semmiféle büntető eljárás nem került szóba. Orbánnak még az olyan kifogásokra sem kellett reagálnia, mint hogy be akarja záratni a CEU-t. Idáig a frakció azt remélte, hogy visszakozik ebben a kérdésben és ezáltal igazolni lehet, hogy miért tarthatja meg tagságát. Daul szerint ez ügyben a Bizottságnak válaszol majd. A tanácskozáson még a legélesebb bírálók is visszafogták magukat. A finn Stubb, aki indulni akar Juncker megüresedő posztjáért, úgy fogalmazott, hogy folytatják a párbeszédet, és nem volna jó a kizárás. Bejelentette, hogy Helsinkiben, a közelgő néppárti csúcson nyilatkozatot adnak majd ki az értékekről és azt Orbánnal is alá akarják íratni. Már csak azt kellene tudni, mit lesz a dokumentumban.

Politico

1. Az Európai Néppárthoz tartozó kormányok amellett vannak, hogy Manfred Weber legyen a konzervatívok jelöltje a Bizottság elnöki tisztéért folyó versengésben, a bajor politikust egyedül Orbán Viktor nem támogatja, noha amellé állt Merkel is, valamint az osztrák, ír, ciprusi, bolgár és horvát tagpárt, valamint a román államfő Nemzeti Liberális Pártja. Mint emlékezetes, az EPP jelenlegi frakcióvezetője határozottan kiállt a Fidesz ellen, amikor az Európai Parlament jó egy hónapja jóváhagyta a jogállami eljárást.

2. A volt finn kormányfő megerősítette, hogy harcot kíván folytatni az európai értékekért, ha a Néppárt színeiben megválasztják a Bizottság élére. Stubb, aki tegnap indította el kampányát, kifejtette, hogy értékek nélkül nincs semmi, ám az alapjogokat, az emberi jogokat, a liberális demokráciát, a szabadságot, a toleranciát, az egyenlőséget és a jogállamot kívülről és belülről egyaránt veszély fenyegeti. Utóbbinál említette az illiberális magyar rendszert. Éppen a normák védelmében keresztes hadjáratot kíván kezdeni. Ennek érdekében azon dolgozik, hogy növelje az EU népszerűségét és megállítsa a szélsőséges erők nyomulását. Foglalkozni akar az aggályokkal, amelyek a gazdaságot, valamint a migráció folytán a határok biztonságát övezik. Emlékeztetett arra, hogy odahaza már szerzett tapasztalatokat az ügyben, miként kell megállítani a szélsőjobbot.

Elege van abból, hogy bizonyos politikusok gyűlöletet és félelmet terjesztenek a földrészen. Mint mondta, bizonytalanságot kelteni a legkönnyebb, ám annál nehezebb reményt nyújtani és megtalálni a megoldást. Fontosnak tartja, hogy az unió kimozduljon a kuckójából, továbbá, hogy legyen nemzedékváltás az európai vezetésben. A portál megjegyzi, hogy a konzervatív rivális, Weber sokkal jobb helyzetben van Stubbnál, mert tud háttéralkukat kötni. Ám a finn vezető ezzel együtt bízik abban, hogy az EPP-n belül nem az önös pártérdekek kerekednek felül, hanem az számít, hogy ki képes hozzásegíteni a konzervatívokat a győzelemhez az EP-választáson és irányítani a Bizottságot Európa következő generációja érdekében.

Washington Post

A szerkesztőségi vélemény úgy látja, hogy a tekintélyelvű, vagyis a populista és nacionalista politikusok időszaka köszöntött be, Trump pedig felhatalmazást adott a világ minden despotájának a gyilkolásra. A liberálisok az egyéni szabadságjogok hirdetőiként szinte pontosan olyan bajba kerültek, mint annak idején a 30-as években. Mindenütt azt tapasztalni, hogy illiberális vezetők kerülnek hatalomra és jogkörükkel kíméletlenül és nyersen élnek is. Elég csak megnézni Putyint, Hszi Csin-pinget, Asszadot, Dutertét, vagy azokat, akik aláássák a demokráciát Magyarországon, Lengyelországban és Nicaraguában. De idetartozik a szaúdi koronaherceg is, aki állítólag meggyilkoltatta és lefejeztette a Washington Post vendégszerkesztőjét.

Az elnyomó hullám összefügg azzal, hogy az amerikai elnök minden jel szerint nem annyira a szabadságért, hanem sokkal inkább az ellen harcol. Neki csak az a fontos, hogy más vezetők miként viszonyulnak hozzá, az nem érdekes, hogyan bánnak a saját népükkel, vagy a szomszédjaikkal. Ha a szaúdiak legfelső szintű jóváhagyással ölték meg Kashoggit, akkor azt legalábbis részben azért tették, mert úgy vélték, hogy Trumpot nem foglalkoztatja, ha eltűnik egy újabb „népellenség”. Így most jó diktátornak lenni, viszont annál veszélyesebb ez az időszak az ellenzékiek számára. Washington engedélyt adott az önkényuraknak, és azok megölhetnek bárkit, mert valószínűleg elmarad az amerikai reakció...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.