2018. december 6., csütörtök

10+1 DOLOG, AMIT KISGYERMEKES ANYAKÉNT ÁTÉRTELMEZEL

LELKIZÓNA
Szerző: kreatív pszichológia
2018.12.05.


Az anyává válás gyökeres fordulatot jelent minden nő életében, amely egyúttal egy folyamatos tanulást, tanulva fejlődést is elindít. Hogy ez a tanulás, illetve fejlődés kinél milyen irányú és milyen területeket érint, az egyénenként igen eltérő lehet; csöppet se csüggedjünk azonban, ha ezt néhanapján inkább „visszafejlődésként” éljük meg. Következzen néhány dolog (a teljesség igénye nélkül), amit pici gyermek(ek) mellett sokan kicsit esetleg másképp értelmezhetnek:

1) Az idő fogalma

Szülés után maradéktalanul megélhetjük a nap teljességét: közvetlenül megtapasztalhatjuk, hogy egy nap az valóban 24 órából áll (nem pedig a 7-8 órás alvással csökkentett időből), folyamatos, 3 műszakos „készenléti ügyelettel”. Cserébe ugyanakkor részletesen nyomon követhetjük a holdfázisokat, továbbá annyi csodás színezetű hajnali égboltot és napfelkeltét csodálhatunk meg, mint még soha azelőtt.

2) Pihenés

Ezzel összefüggésben a pihenés fogalma is új jelentést nyerhet, amikor pl. éjjel félálomban, szoptatás közben, kezedben a babával arra koncentrálsz, nehogy elaludj (már ha nem fekve szoptatsz, hanem ülve), napközben pedig nemcsak ülve, hanem akár állva is el tudnál szundítani. Már nem vágysz arra, hogy feltett lábbal olvasgass, miközben a háttérben andalító muzsika szól; bőven megelégszel annyival, ha el tudod hallgattatni háborgó lelkiismeretedet, amikor esetleg ledőlsz egy kicsit, amíg a gyermek alszik (ahelyett, hogy a házimunka következő adagjának elvégzésére összpontosítanád a már-már negatív tartományba átcsapó energiáidat).

3) Én-idő, szabadidő jelentése

Ha esetleg adódik egy „gyerekmentes” szabad órád, annyira új számodra ez a helyzet, hogy hirtelen nem is tudod, mihez kezdj vele. Észreveszed ugyanakkor azt, hogy az esti tisztálkodási rutinod egyre több időt vesz igénybe, majd az okok után kutatva rájössz arra, hogy ez mennyire értékes én-időszak! Hiszen a fürdőszobában végre elcsendesedik körülötted a tér és elmerülhetsz ilyen-olyan (pozitív vagy negatív) gondolataidban – kivéve persze, ha épp akkor kell a gyermeknek kakilni, amire van némi esély (főleg, ha előtte vacsoráztatok). Hétvégén pedig a „Kicsi Gesztenye Show” közben (amit a gyermek egyébként borzasztóan élvez) azon mélázol, milyen lehetett előző este néhány kilométerrel odébb Sting koncertje...

4) A nyugodt étkezés fogalma

Amikor egy meghitt, a pároddal kettesben elköltött gyertyafényes vacsora – a Sting-koncerthez hasonlóan – fényéves távlatokba helyeződik, helyette pedig egyik kezeddel az egyik gyermeket, a másikkal pedig a másikat/harmadikat eteted (vagy épp feltörlöd a kiömlött/leesett vizet/ételt), komolyan elgondolkodsz azon, hogyan lehetne a nyugodt családi étkezések reményében harmadik (negyedik, sokadik...) kezet növeszteni. Végül felcsipegeted a maradékokat a gyerekek tányérjáról (mert persze sajnálod kidobni épp a legfinomabb falatokat) és rájössz arra, hogy igazándiból már nem is vagy éhes. Nesze neked nyugodt, kiegyensúlyozott étkezés (hogy a reggel többször újra melegített kávéról már ne is beszéljünk...).
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése