2019. október 6., vasárnap

NYUGDÍJ-FELZÁRKÓZTATÁS, ÉLETSZÍNVONAL-JAVÍTÁS, BÉREMELÉSEK - 11 PONTOS KÖVETELÉSLISTÁT KAPOTT A KORMÁNY

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2019.10.06.


A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Tisztes Munkát Mindenkinek címmel adott ki kiáltványt, hogy biztonságot és szociális védelmet kapjanak a munkavállalók és családjaik. A 11 pontos követeléslistán kérik a kormánytól, hogy indítsanak nemzeti bérfelzárkóztatási programot, legyen foglalkoztatási adatbázis, dolgozzák ki a nyugdíjfelzárkóztatási rendszert, valamint a létminimumhoz igazított minimális kereset meghatározását is kérik többek között...

...A megfogalmazott 11 pontos követeléslistájuk a következő:

- Ki kell dolgozni a középtávú (2025-ig megvalósítandó) nemzeti bérfelzárkóztatási programot, külön kitérve az állami foglalkoztatottakra.
- A bérfelzárkóztatási programmal összhangban ki kell dolgozni a középtávú minimálbér és garantált bérminimum programot. Legalább a közszférában be kell vezetni a diplomás bérminimumot.
- Minden évben meg kell határozni az éves bérajánlás mértékét.
- Ki kell dolgozni a közszolgálati életpálya modellek minimális szakmai követelményeit, amitől eltérni az egyes szakmák esetében csak pozitív irányban lehet.
- Ki kell dolgozni egy hiteles, a munkavállalók érdekeit is tartalmazó foglalkoztatási adatbázist és abból különböző típusú, jól felhasználható "kivonatokat" kell készíteni.
- A Magyarországon hosszú időn át alkalmazott létminimum számítás módszertanával évente meg kell határozni a létminimum összegét.
- A háztartások életszínvonala, 2014. KSH" felmérés figyelembe vételével folyamatosan meg kell határozni az átlagos megélhetéshez szükséges minimális kereset értékét.
- Ki kell dolgozni egy középtávú (2025-ig megvalósítandó) nemzeti nyugdíj-felzárkóztatási programot.
- Ki kell dolgozni a 2022. és a 2026. évi országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a pártoktól, illetve a kormányoktól megkövetelt minimálbér, garantált bérminimum, átlagbér és nyugdíjemelési elvárásokat.
- Létre kell hozni az ILO alapokmányoknak megfelelően a nemzeti szintű munkaügyi érdekegyeztető fórumot (Nemzeti Munkaügyi Tanácsot) a munkaadók, a munkavállalók és a kormány részvételével.
- Vissza kell állítani a közszolgálatban a közösségért dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.