2019. október 9., szerda

A KAMPÁNY, AMELY UTÁN MAGYARORSZÁG NEM UGYANAZ A HELY TÖBBÉ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2019.10.08.


A Válasz Online szerkesztőségével tavaly decemberben arra szerződtünk, hogy publicisztikák helyett történeteket írunk, vészjelzést pedig csak akkor adunk, ha úgy látjuk, hogy tényleg baj van. Most úgy látjuk, tényleg baj van.

A választás minden normális polgári demokráciában ünnep. A kampány legtöbbször egyáltalán nem az: hajsza a tömegek szeretetéért és gyűlöletéért, egybites szólamokkal, tisztességtelen húzásokkal. A sajtó tapicskol, az értelmiség szörnyülködik, aztán jó esetben pár hónap alatt mindenki elfelejti az egészet. 2019-ben azonban valami eltörött Magyarországon. Az önkormányzati választás előtt a politika olyan elaljasulásának vagyunk szem- és fültanúi, ami egészen új pályát, új minőséget jelent. Öt bizonyítékkal támasztjuk alá, hogy valóban így van.

#5 Kamujelölt a legfontosabb listán

A főpolgármester-választások 25 éves történetében most először fordul elő, hogy teljesen kamu jelölt neve szerepel a listán: a politikai előélettel nem rendelkező trashcelebé, Berki Krisztiáné. (A városvezető személyéről ’90-ben még a Fővárosi Közgyűlés döntött, így 1994 óta, vagyis 25 éve van közvetlen főpolgármester-választás Magyarországon.) A közkézen forgó megfejtés szerint Berkit hatalomközeli spindoktorok biztatták, majd segítették az indulásnál. Erre konkrét bizonyíték nincs, van viszont három gyanús jel. 1) A Fidelitas szeptember 3-án jelentette be „Budapest nem cirkusz” című, Berkit is ábrázoló kampányát, pedig szeptember 9-ig nem is lehetett tudni, hogy a bulvárceleb összegyűjtött-e elegendő számú ajánlást. 2) Bűzlik maga az ajánlásgyűjtés is: Berki úgy adott le 962 ajánlóíven 10 ezer aláírást, hogy a pultjaival alig lehetett találkozni a városban. Önbevallása szerint 8 standdal dolgozott, „jómagam a feleségem, sőt az apósom is és több családtagom”. 3) Berki Krisztián „cirkuszának” a kormányzati sajtóholding lapjai biztosítják a legnagyobb felületet: Berki Krisztián kukába dobta Karácsonyt (Ripost), Berki Krisztián: Karácsony nemcsak Puzséréktól lopott, hanem tőlem is (Bors), Ezt küldte Berki Krisztián a szexbotrányba keveredett polgármesternek – Videó! (Lokál), Berki Krisztián újra nekiment a teljesen alkalmatlan Karácsonynak (Origo) – és még sorolhatnánk. Berki pont a kampányidőszakban kapott teret a KESMA amúgy apolitikus bulvárlapjában, a HOT! magazinban is. A felhajtásból profitál, hiszen pont szeptemberben indult saját műsora a Sláger TV-n, Überkirály címmel.

A médiakörforgás általában így néz ki: Berki Krisztián bemutat valami cirkuszt (például kukába dob egy karácsonyfát), az erről szóló videót kiteszi Facebookra, ezt megírja a Ripost, majd Berki a Ripost-cikket is kiteszi Facebookra. Aztán az egész kezdődik elölről. Az „üzenet” világos: a Fidesz támogatottján, a biztos kezeket sugárzó Tarlós Istvánon kívüli jelöltek világa maga a káosz.

A főpolgármesteri poszt tulajdonosa Magyarország legnagyobb közvetlen felhatalmazással rendelkező politikusa. Ebben a versenyben indultak már esélytelenek (tetszőleges munkáspárti jelölt ’94 óta) és antipolitikusok (Droppa György, 2002), de olyan 2019-ig nem fordult elő, hogy egy diszfunkcionális zavarkeltő neve is olvasható legyen a szavazólapon.
#4 „Hunvald-vírus”: zavarkeltés a legalsóbb szinten is

A lokális képviselői helyekért folytatott versengésben sem alakultak még ki soha ennyire bizarr helyzetek Magyarországon. Gondolhatunk itt akár a Hegyvidéken Jobbik-logóval induló gyurcsányista Vágó Istvánra: az ő választási szórólapjánál jobban talán semmi sem érzékelteti a magyar ellenzék 2019-es helyzetét. Vagy ott van a békéscsabai őrület, ahol Dancsó Tibor DK–Jobbik–Párbeszéd-támogatással indul a polgármesteri székért, Miklós Attila pedig MSZP–LMP–Liberálisok-háttérrel.

Ám ez a kampány elhozta a bizarrság új minőségét is. Nemcsak a börtönviselt Hunvald György és családtagjai indultak rá az egyesült ellenzékre Erzsébetvárosban: a politikusbűnözés csúcstartójaként jegyzett Gál György (ex-SZDSZ) egyik közvetlen rokona is így tett. Szeptember eleji feltáró cikkünkből kiderült, hogy a 47 legnagyobb magyarországi település (Budapest és kerületei, valamint a megyei jogú városok) közel felében előbújtak olyan régi baloldaliak – képviselő- vagy polgármesterjelöltként –, akik közvetve a Fideszt hivatottak segíteni a választáson. A Belvárosban például Schmuck Andor polgármesterjelöltként próbálja elhalászni a baloldal elől a szépkorúak szavazatait, de az egyes választókerületekben is indulnak hozzá kötődő független jelöltek. Például Wodicska Zoltán, aki amúgy arról híres, hogy öt éve már tagja volt a Schmuck-féle Szociáldemokraták-jelöltcsapatnak, amely akkor választási csalás (a Fidesszel való összejátszás) gyanújába keveredett.

A kamujelölt-jelenség tömegesen most először üti fel a fejét önkormányzati képviselői szinteken is. Látható, hogy franchise-szerűen terjedt el majdnem mindenhol, ahol az ellenzéki együttműködés miatt „megéri” a zavarkeltés. Berki Krisztián csak a jéghegy csúcsa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.