2019. október 9., szerda

RÖVID ÚT VEZET A BORKAI-ÜGYTŐL A FIDESZ-KDNP LEGFELSŐ KÖREIIG

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.10.08.


A napokban néhány pornográf felvétellel és ködös korrupciós vádakkal kirobbant Borkai-ügy kevés konkrétan megnevezett ügylete közül csak az Audi-telek adásvételén 4-5 milliárd forintot kereshetett valaki.

A történet azonban szinte biztosan nem áll meg a győri polgármesternél, könnyen a helyi üzleti elitre is ráéghet. A botrány másik megnevezett érintettjének, Rákosfalvy Zoltánnak ugyanis két helyi milliárdossal, Paár Attilával és Somogyi Jánossal is vannak közös üzletei, amelyek szálai Luxemburgba vezetnek. A két vállalkozón és a luxemburgi kapcsolatokon keresztül pedig már közvetlen út vezet a Fidesz-KDNP elitjéhez is.
Tényleg úgy volt

A hazai közéletet lázban tartó Borkai-botránynak eddig elsősorban a polgármester dorbézolása volt a központi eleme. Azoknak az ügyeknek a hátteréről, amelyek a képeket és videókat megosztó, magát az ördög ügyvédjeként bemutató szivárogtató szerint az utazások fedezetét biztosították, eddig nem sokat tudhattunk meg. A blogbejegyzésekben általánosságban több olyan, közpénzek eltüntetésére használt módszer is szóba került*, amelyekről azért korábban is lehetett tudni, hogy léteznek. Önmagában a módszer leírása magát a bűncselekményt még nem igazolja, azt pont a módszer rejti el.

A Borkaival kapcsolatban említett két konkrét ügy közül a kaszinókoncessziókról tegnap már írtunk, a nagyobb pénzt azonban valószínűleg (legalábbis egyelőre) nem ez a biznisz, hanem az Audi-telkek adásvétele mozgatta meg. Itt pedig valóban nagyjából úgy történtek a dolgok, ahogy azt az egyik első blogbejegyzésben leírta a szivárogtató.

Más kérdés, hogy ez teljesen nem is újdonság, az ügyet ugyanis akkor a HVG nagyon alaposan feltárta. A lap részletesen leírta, hogyan szerzett meg a győri ipari parknál szántóföldeket Borkai Zsolt polgármester közeli ismerőse, Rákosfalvy Zoltán, a mostani képeken és videókon is feltűnő ügyvéd, illetve egy hozzá köthető cég. Ahogy arról is beszámoltak, hogy néhány hónappal később a földhivatal engedélyezte a „termőföldrész más célú végleges hasznosítását ipari-kereskedelmi terület kialakítása céljából”. Közben az akkori cikk szerint a szántók eladóit titoktartásra kötelezték, és a szerződésben azt is kikötötték, hogy nem támadhatják meg a megállapodást, akkor sem, ha később kiderül, rossz üzletet kötöttek.

Márpedig, ha nem is hamar, de kiderült, hogy rossz üzletet kötöttek. A HVG-cikkek megjelenésekor még nem volt biztos, hogy pont az érintett telkeken épül fel az Audi logisztikai központja, és elég valószínűnek tűnik, hogy nem is kizárólag a német autógyár vett a telkekből. De az biztos, hogy valakik nagyon sokat kerestek az ügyön.

Hogy pontosan kik, azt azért nem lehet tudni, mert a tulajdonosok az „ördög ügyvédje” által is emlegetett módszerrel rejtőztek el. A szivárogtató a blogján szó szerint azt írta:

"Meg akartak szerezni polgármester haverjával szántóföldeket. Persze tudták, hogy lesz rá majd gazdag vevő, ha ipari hasznosítását engedélyeztetik. Elmondtam neki, hogy másoknak miként csináltam: alapítottam egy uniós kis államban céget, aminek papíron egy helybéli lett a tulajdonosa, a törvényes képviselője viszont én. Ha balhé lenne, akkor arra kell hivatkozni, hogy az ügyvéd maga jár el, de a cég nevében."

Nos, a győri ipari park környéki telkek tulajdonosa némi kavarás után egy SR Invest Logistic nevű cég lett, amelynek a tulajdonosa a luxemburgi (egy uniós kis állam) SR Group SA, utóbbi kézbesítési megbízottja pedig egy olyan ügyvéd, aki 21 éve dolgozik a Rákosfalvy Ügyvédi Irodának.

Legalább 4 milliárdot kerestek

A cég elérhető beszámolói szerint a 2010-ben alapított vállalat éveken keresztül gyűjtögette az „eladásra vásárolt” telkeket, amelyek nagy részétől 2014-ben szabadult meg. Épp abban az évben, amikor a Győri Ipari Park bővítési területén a telekértékesítés zajlott, és néhány hónappal azelőtt, hogy az Audi logisztikai központjának építésébe belekezdtek volna.

Az ingatlanok eladásán tényleg hatalmasat kaszáltak. Az utolsó évben, amikor a telkek még megvoltak, kicsivel kevesebb mint 1,5 milliárd forinton tartották nyilván őket, azaz ennyiért vásárolták*. Egy évvel később azonban majdnem 7 milliárd forintnyi bevétele volt a cégnek, miközben a telkek nagy részétől megszabadult. Persze másból is jöhetett be pénz, de a kimutatások szerint

elég egyértelműnek tűnik, hogy 4-5 milliárdot forintot biztosan kereshettek az ingatlanbizniszen.

Ettől kezdve a cég – az Immobilien Trade Center Kft. – tele volt tömve készpénzzel. 2014 végén majdnem 5,6 milliárd forint volt a társaság bankszámláin és pénztárában. Ebből pedig azóta fokozatosan vette fel osztalék formájában a százmilliókat a tulajdonos: négy év alatt több mint 1,3 milliárd forintot. Mindezt úgy, hogy a vállalatnak azóta érdemi tevékenysége nem nagyon volt, a négy év alatt összesen nem csinált 50 milliós bevételt*. Azaz a hasznot tényleg nem egy összegben vették ki, hanem évente mindig valamikor tavasszal, ahogy erre szintén több utalás volt a blogbejegyzésekben. (Mint a 24.hu megírta, éppen a szivárogtató által dokumentált horvátországi kiruccanás előtt vettek ki 250 millió forintot.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.