2019. október 9., szerda

AZ ITTHONI BÍRÓSÁG NEM FIGYELT A TÁRSADALOM ÉRDEKÉRE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.10.09.


Itthon visszapattant a hatóságokról az Abcúg újságírója, akinek megakadályozták egy riportját. Négy év után a strasbourgi bíróságnak kellett helyre tennie az ügyet. Ha nincs közös európai migrációs politika újra jöhet egy nagy és ellenőrizhetetlen bevándorlási hullám. Magyarország biztosan bomlasztani fogja a szükséges együttműködést. Témák külföldi lapokból.

Németország arra figyelmeztette a többi uniós tagországot, hogy közös európai migrációs politika hiányában megismétlődhet a 2015-ös menekültbeáramlási káosz. Ezt emeli ki a Reuters hírügynökség az EU-országok belügyminisztereinek keddi luxembourgi tanácskozásáról szóló beszámolójában.

A megbeszélésen három tagállam: Luxemburg, Írország és Portugália jelezte egyértelmű készségét, hogy csatlakozzon a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók elosztására vonatkozó máltai megállapodáshoz, amelyet a tehermentesítendő kicsiny dél-európai szigetország, valamint a szintén erős migrációs hatásnak kitett Itália mellett Németország és Franciaország írt alá nemrég, kötelezettséget vállalva a bevándorlók egy részének az átvételére.

Összesen tehát most heten vannak az együttműködésre nyitott tagországok. Több tagállam jelezte ugyanakkor, hogy szintén kész lenne csatlakozni, ha ez az egész unió migrációs politikáját megújító, átfogó keretbe illeszkedne. Egyelőre ugyanis hivatalosan még mindig a teljesen betarthatatlanná vált, úgynevezett dublini szabályozás van érvényben, miszerint minden menedékkérő ügyét annak a tagországnak kell kezelnie, ahová az illető érkezett.
Erősödő migráció, bomlasztó országok

A Reuters tudósítása szerint Horst Seehofer német belügyminiszter az október 8-ai luxembourgi eszmecserén azt mondta: ha az EU külső határai mentén fekvő országokra ráhagyjuk, hogy védjék meg magukat, akkor soha nem lesz közös európai menekültpolitika, és ha ez nincs, akkor fennáll a veszélye az újabb ellenőrizetlen migrációnak.

A megbeszélésen többen kiemelték, hogy erősödőben van a migrációs nyomás a Földközi-tenger keleti medencéjében, különösen a görög szigeteken. A Reuters megjegyzi: Magyarország, Lengyelország és több más keleti tagország 2015 óta folyamatosan bomlasztja az unió egységét azzal, hogy nem hajlandó bizonyos számú menedékkérőt átvenni a mediterrán „frontországoktól”....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.