2019. október 9., szerda

EZEK MOST A LEGDRÁGÁBB NYUGDÍJPÉNZTÁRAK - NÉHÁNY KASSZA KIRÍVÓAN MAGAS KÖLTSÉGEKKEL DOLGOZIK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.09.


Közzétette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelési mutatóit. Az Azénpénzem.hu a lista alapján összeszedte, mely kasszák a legdrágábbak és melyek a legolcsóbbak. Jövőre olyan költségmutatót is megismerhetünk majd, ami komplexebb lesz, és nem a múltat, hanem jövőt mutatja meg.

Közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelési mutatóit az MNB. A korábbi években publikált díjterhelési mutató a 2002-2018 közötti időszakban 1,66 százalékról kevesebb mint a felére, 0,76 százalékra csökkent. Ehhez főként a vagyon dinamikus gyarapodása járult hozzá. Éppen ezért tavaly a jegybank módosított a számításon. Bevezették a korrigált díjterhelési mutatót. (Azt, hogy mekkora befizetéssel melyik pénztárhoz lehet menni, és az ott évente mennyit hoz, itt kalkulálhatja.)

A korrigált módszertan szerint a működési díj részt nem a nyugdíjpénztári vagyonhoz, hanem egy átlagos, 30 éves felhalmozási időszakkal rendelkező tag által az időszakban – a teljes tagdíjbefizetésekből – felhalmozott hipotetikus, átlagos vagyontömeghez viszonyítják. A korrigált mutatóban a működési díjrész a működésre és likviditásra levont tagdíjrész teljes tagdíjhoz viszonyított arányának alakulását tükrözi, a pénztárak vagyonának alakulása nem befolyásolja. Az MNB a korábbi éveket is átszámolta az új módszertan szerint. Ezen a téren (mint az a grafikonból is kiderül) is látványos a csökkenés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.