2020. január 21., kedd

„A BREXITNÉL IS SÚLYOSABB LEHET AZ ORBÁN-FÉLE NACIONALIZMUS”

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.01.21.


A Brexitnél is súlyosabb következményei lehetnek az Európai Unió jövőjére nézve, ha nem veszik komolyan már rövidtávon is az Orbán-féle nacionalizmus és az illiberális szemlélet terjedését, írja a Visegrad Insight. Szijjártó Péter Indiában jelentette ki sokadszorra, hogy a magyar kormány nem tűri a kioktatást. Egy alabamai helyi lap a világ legerősebb kálvinistájának nevezi Orbán Viktort. A Washington Post hosszú cikket közöl arról, hogyan lehet fiatalokat tanítani a holokausztról.

A holokausztról fiataloknak

Csaknem 50 ország vezetőit hívták meg Izraelbe csütörtökre, hogy részt vegyenek az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából szervezett rendkívüli fórumon – s ebből az alkalomból írt cikket a Washington Postban Margaret McMullan. Akiről kiderült, hogy zsidó gyökereit keresni jött Magyarországra, amiben nagy segítségére volt, hogy a Pécsi Egyetemen Fulbright ösztöndíjjal kutathatott. S most megjelent legújabb, az Ahol az angyalok éltek című könyvében legfrissebb kutatásait összegzi. S persze ír arról is, hogy az emléknapon ő maga is fiatalokat fog tanítani a washingtoni holokauszt Emlékmúzeumban. Ám a fiatalokkal különösen nehéz a helyzete, mert felmérések szerint az úgynevezett Y generáció kétharmada az Egyesült Államokban nem tudja, mi történt Auschwitzban, illetve 22%-uk nem hallott még a holokausztról vagy nem tudja, mit kell azon érteni. Ennek kapcsán egy érdekes adatot is találtunk – sok egyéb mellett -, hogy 192000 holokauszt túlélő él még Izraelben, 40%-uk 85 évnél idősebb. Visszatérve Pécshez: Margaret McMullannak Richárd nagybátyját ültették fel a halálvonatra Pécsen, miközben Margaret nem talált dokumentumot arról Magyarországon, hogy hol gyűjtötték be azt a mintegy 4000 zsidót a városban, akik koncentrációs táborban végezték, holott a Jad Vasemben feljegyzések árulkodtak erről. Kitartó kutatásának eredményeképpen rekonstruálták, hogy a vasútállomással szemközti utcában volt a gyűjtőtábor. Édesanyja családjáról és Richárdról fotókat talált és ezekkel ment kisiskolásoknak előadást tartani. Ám mindig aggódott, vajon nem korai-e ötödikes gyerekeket a történelem legborzalmasabb drámáival terhelni. Erről szóló történeteit írta le: például azt, hogy Tel Aviv egyik nemzetközi, amerikai általános iskolájában – Richárd fényképét mutatva kijelentette, hogy nem tért vissza, felmerült egy kislányban a kérdés: honnan tudja, hogy koncentrációs táborban halt meg, lehet, hogy csak valaki kitalálta, nem lehet, hogy ez csak „fake news”? Indianapolisban egy másik kislány azt kérdezte tőle: miért nem hagyta el egyszerűen Magyarországot, ha ilyen borzasztó hely volt? Az ehhez hasonló kérdések megerősítették benne, hogy minél kisebb korban és nagyon sokat kell tenni azért, hogy nemzedékről nemzedékre szálljon az a történelmi ismeret, aminek célja, hogy a holokauszt ne ismétlődhessen meg. Igaz, teszi hozzá, azt is megkérdezték tőle a kisiskolások: most is visznek embereket oda, a koncentrációs táborba?


Erős nacionalista

Az alabamai helyi újság, a Capstone Report egyik címében hirdeti: Orbán Viktor a világ legtekintélyesebb, leghatalmasabb kálvinistája. A terjedelmes amerikai elemzés az üldözött keresztények konferenciáján vagy éppen a reformáció 500. évfordulóján elhangzott kormányfő beszédekből vonta le ezt a következtetést, kiemelve azt az értékítéletet is, hogy a Nyugat nacionalista mozgalmát ő élesztette újra. Amit azzal ért el, hogy nem adta fel a küzdelmet Soros Györggyel, és globális világhatalmat hirdetőkkel és a nacionalista-ellenes elittel szemben, hogy a földet biztonságosabbá tehesse a keresztények számára – olvasható a cikkben.


Szijjártó nem tűri a leckéztetést

A mumbai Economic Times most jelentette meg a Szijjártó Péterrel készített exkluzív interjút, a tárcavezető Új-Delhiben épített politikai és üzleti kapcsolatokat pár nappal ezelőtt. Ebben a külügyminiszter közölte, hogy elege van Magyarországnak abból, hogy mások beavatkoznak a belpolitikánkba és minket oktatnak ki, mit kellene tennünk a saját hazánkban. Épp ezért nem avatkozik be Magyarország egyetlen ország belügyeibe sem. Hiszen az ott élőknek kell eldönteniük, hogy miként akarnak élni. S e helyt a miniszter emlékeztetett, hogy egy magasrangú amerikai diplomata Budapesten részt vett az ellenzéki tüntetéseken, ami szerinte a nemzet szuverenitását sértő durva beavatkozás.

Súlyos következmények

A lengyel alapítású Visegrad Insight legfrissebb elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Brexitnél is súlyosabb következményei lehetnek az Európai Unió jövőjére nézve, ha nem veszik komolyan már rövidtávon is az Orbán-féle nacionalizmus és az illiberális szemlélet okozta kihívásokat, mert ezzel Brüsszel tovább élteti a magyar autoriter rendszert, de hozzájárul annak európai terjeszkedéséhez is. Ugyanakkor óvatosan kell egyensúlyozni, hisz a lakosság többsége uniópárti. Ezért a cikk kifejezetten megerősíti azt a felvetést, hogy az uniós támogatásokat decentralizálva, abból a kormányt kihagyva, az önkormányzatokkal és a projektekkel kell a pályáztatást lebonyolítani
.

ITT HALLGATHATÓ MEG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.