2020. január 21., kedd

A HÁLAPÉNZ ÉS AZ ORVOSBÁRÓK VÉDŐSZENTJE

444.HU / RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.01.21.


Rég nem látott vehemenciával rontott neki a Magyar Orvosi Kamarának Cser Ágnes a napokban. Történt ugyanis, hogy Éger István novemberi megsemmisítő veresége után a Magyar Orvosi Kamara (MOK) teljes vezetése tagról tagra megújult és végre tizenhat év után elkezdett dolgozni is. 

Elkészítettek egy meglehetősen alapos és tisztességes béremelési javaslatot az orvosok anyagi helyzetének rendezése és a hálapénz kivezetése érdekében.Ez a bérrendezés 2022-ben fejeződne be, és onnantól a MOK javaslata szerint büntetni kellene a hálapénz adását és elfogadását is. Ezzel lépésre kényszerítve a kormányzatot és az EMMI-t is.


A kamara javaslata annyiban volt zseniális, hogy az általuk elképzelt béremelés – amely egyáltalán nem nevezhető túlzottnak – arra éppen elég lenne, hogy az orvostársadalom nagy része úgy utasíthassa vissza a hálapénzt, hogy ezzel saját megélhetését ne veszélyeztesse. Ráadásul ennek béremelési programnak a bejelentésével lépésre kényszerítette az EMMI-t magát is, merthogy erre azért muszáj reagálnia, mégis a negyvenezer orvost tömörítő kamara kér valamit.

Persze a tervbe némi hiba csúszott, ugyanis senki nem tudta azt elképzelni, hogy mind maga az EMMI, mind Cser Ágnes ennyire nyíltan ki fog állni a hálapénz fenntartása, és az ennek következményeként rothadó jelenlegi egészségügyi rendszer mellett.

Azonban ha a benézünk a függöny mögé, akkor sok minden azonnal nyilvánvalóvá válik, ahogyan a MOK javaslatára adott reakció is.

Az EMMI-t vezető Kásler Miklós ugyanis az egyik legnagyobb hatalmú orvosbáróból lett miniszter.

Így tényleg semmi csodálkoznivaló nincs abban, hogy Kásler a szintén professzor államtitkárát a frontvonalba tolva, az orvosbárók érdekeit szem előtt tartva visszadobta a MOK ajánlatát. Sőt kifejezetten a hálapénz krimianalizálása ellen foglalt állást az EMMI, fenntartva a jelenlegi rendszert, amely az orvosbárókon kívül senkinek sem szolgálja az érdekeit.

A hálapénz ugyanis nemcsak egy plusz kiadás a lakosság számára, hanem sok beteg ezzel próbálja meg kétségbeesve sokszor az életét is megvásárolni. Annak ellenére fizetik, hogy a hálapénz mögött nincsen semmi garancia, sem minőségi biztosíték. Azonban arra tökéletesen alkalmas, hogy szétrombolja az orvos-beteg kapcsolatot és polipként fojtogatja az egészségügyet. Elriasztja az utánpótlást is, ami a mostani helyzetben, az egyre növekvő orvoshiány közepette már magában is végzetes hatás...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.