2020. április 14., kedd

FURCSÁKAT ÁLMODSZ A KARANTÉNBAN? KUTATÓK SZERINT VAN MAGYARÁZAT, ÉS VAN MEGOLDÁS IS

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.04.14.



Nagyon úgy tűnik, hogy a fizikai valóságon túl már tudat alatt is fertőz a koronavírus. A közösségi médiában egyre többen számolnak be gyakori, szokatlan álomképekről, a „miért álmodok furcsákat mostanában” kérdés (legalábbis angolul) pedig egy hét alatt megnégyszereződött a Google keresési trendjei között.

Ennek megfelelően az álommal kapcsolatos tudományágak (idegtudomány, neuropszichológia) kutatói igyekeznek megválaszolni a felmerülő kérdéséket: miért erősödtek fel a szokatlan álmok az elmúlt időszakban, és mit lehet tenni ellenük?

Az álomkutatás nem éppen egzakt tudomány, hiszen az álmok elemzése közben meglehetősen nagy mennyiségű hiányos információval dolgoznak a szakemberek. Az álmok körülbelül másfél óránként jelentkeznek az alvás REM fázisában, vagyis abban a szakaszban, amelyet gyors szemmozgás, fokozott szívritmus és megnövekedett agyi aktivitás jellemez. Mivel a REM fázisok hossza az alvási ciklus során fokozatosan nő, általánosságban elmondható, hogy aki többet alszik, az többet álmodik, és az álmaik nemcsak hosszabbak, hanem élénkebbek is.

Mivel karanténban az emberek napi rutinja könnyen felborulhat, ez az időérzékelést is érinti, a távmunka és távoktatás hatására pedig – akár csak az ingázással töltött idő kiesése miatt – az alvási szokások is változnak: egy-egy kialvatlan nap után sokan akár több mint 10 órás alvási maratonokkal igyekeznek helyreállítani bioritmusukat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.